A Balatonnál különösen jól teljesítettek a vidéki szállodák novemberben (turizmus.com)

Novemberben a vidéki hotelek teljesítménye javult a legnagyobb mértékben a múlt évhez képest. Ezek forgalma 8,4%-kal nőtt, míg Budapesten 5,3%, a balatoni régióban 7,3% volt a növekedés. A tizenegyedik hónap végéig a hazai szállodák teljesítményét főleg az erős belföldi kereslet húzta. 

Az év tizenegyedik hónapjában Budapesten a szállodák kihasználtsága 72,2%, a bruttó átlag szobaár 24.214 ft, a bruttó revpar 17.502 ft volt. Az előbbi 7,6%-kal, az utóbbi 9,8%-kal múlta felül a tavalyit.

November végéig a hazai szállodák teljesítményét főleg az erős belföldi kereslet húzta. Ezt igazolja, hogy országos szinten a belföldi vendégéjszakák száma 4,4%-kal, a külföldieké 1,9%-kal, Budapesten a belföldi 14,8%-kal, a külföldi 2,2%-kal volt nagyobb a tavalyinál. Ugyanezt mutatja a forgalom alakulása is.

A szállodai vendégéjszakák száma – a dél–dunántúli és a tisza-tavi régió kivételével – mindenütt nőtt, a legnagyobb mértékben, +6,5%-kal dél–alföldön. Dél-dunántúlon 1,5%, a Tisza-tónál 1,3% csökkenés mutatkozott. A balatoni régió szállodáinak teljesítménye a nyári szezon után, novemberben is nagyon jó volt. Ez az erős belföldi keresletnek köszönhető (+4,6%). Ugyanakkor a külföldi vendégéjszakák száma 6,9%-kal csökkent a múlt évhez hasonlítva.

A szállodák összes árbevétele január-november között Budapesten 7,7%-kal, a fővároson kívüli szállodáinkban 10,3%-kal, a balatoni régióban 10,3%-kal múlta felül a bázist.A SZÉP-kártya forgalom országos szinten az MSZÉSZ tagszállodáiban november végéig 0,2%-kal elmaradt a tavalyitól, de novemberben, 2,2%-kal nagyobb volt a 2017 novemberinél.

A teljes elemzés a turizmus.com oldalon olvasható.