Jól alkalmazkodtak a pandémiás helyzethez a Veszprém megyei kisvállalkozók (veol.hu)

Rugalmasan tudtak igazodni a koronavírus miatt megváltozott működési környezethez a Veszprém megyében működő kisvállalkozók – derül ki az Erste Bank adataiból. Szeptemberben a mikrovállalkozások számlaforgalma több mint 42 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az Erste szerdán három hűséges veszprémi ügyfelének köszönte meg a kitartást és a folyamatos munkát, amellyel közösségüket is szolgálják – írja a veol.hu.

A Veszprém megyei kisvállalkozói szektor összességében rendkívül sikeresen kezeli a pandémiás helyzetet. Az Erste Banknál pénzforgalmi számlát vezető mikrovállalkozások forgalma szeptemberben több mint 42 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, amely az országos átlagot (14,6 százalék) messze meghaladó növekedést jelent – mondta el Erdei Zsuzsa. Az Erste Bank kisvállalkozói területért felelős vezetője három veszprémi céget keresett fel, hogy maga köszönje meg a pénzintézet melletti elkötelezettségüket és azt a kitartást, folyamatos munkát, amellyel a közösségüket is szolgálják.

A készpénzforgalom is biztató képet mutat, a szeptemberi adat lényegében megegyezik az előző év azonos időszakában mérttel. A pandémiás helyzet miatt ugyanakkor a készpénzforgalom összetétele jelentősen átalakult tavalyhoz képest. A pénztári befizetések 10 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, a pénztári kifizetések pedig csaknem teljesen lenullázódtak, az ATM-es készpénzfelvétel ugyanakkor 19 százalékkal bővült.

Az ügyfelek száma alapján jelentős méretű csoportot alkotó kereskedelmi cégek forgalma szeptemberben 50 százalékos növekedést mutatott a járványos időszakot megelőző 12 hónap havi átlagához képest. Az iparban a szeptember 1,3 százalékos bővülést hozott. Ezen belül a feldolgozóipari kisvállalkozók számlaforgalma 1,2 százalékkal mérséklődött, míg az építőipari cégeké több mint 2,3 százalékkal nőtt. A mezőgazdasági vállalkozások forgalma ugyanakkor csökkent szeptemberben: az agrárcégek csaknem 19 százalékkal tranzaktáltak kevesebbet a pandémiát megelőző év havi átlagánál.

A szolgáltató szektorban működő kisvállalkozók számlaforgalma 3,2 százalékkal bővült. Ezen belül a szállítással, raktározással foglalkozó cégek számlaforgalma 16,5 százalékkal zsugorodott, az IT-területen működő illetve kommunikációs vállalkozásoké 4,5 százalékkal csökkent, a humán-egészségügyi ellátásban működőké azonban 17,5 százalékkal emelkedett, az oktatással foglalkozó cégeké pedig 18,4 százalékkal ugrott meg szeptemberben. A járványhelyzettel járó korlátozásokat leginkább megsínylő területek közül a művészeti területen és a szórakoztatóiparban tevékenykedő, valamint a szabadidős tevékenységgel foglalkozó kisvállalkozók forgalma közel 15 százalékkal csökkent, míg az ingatlanügyletekkel foglalkozó mikrovállalkozások számlaforgalma 5,3 százalékkal maradt el a korábbitól, a szálláshely szolgáltatásban illetve a vendéglátásban működőké viszont csaknem 23 százalékkal nőtt.

A mikrovállalkozások számára nagy segítséget jelent a fizetési moratórium. Az Erste Bank kisvállalkozó ügyfelei eseti törlesztéses hiteleinek teljes összegét moratórium alá vonta tavasszal. A szeptember végi adatok alapján ezen hitelügyleteknél a veszprémi kisvállalkozások 52 százaléka választotta azt, hogy inkább tovább fizeti a tartozást, ne húzódjon el annak visszafizetése. A folyószámlahiteleknél az ügyfelek 56 százaléka választotta azt, hogy inkább tovább fizet. Mindkét mutató magasabb az országos átlagnál, amely 39 illetve 53 százalék, és jól mutatják, hogy a veszprémi vállalkozások milyen eredményesen tudtak igazodni a koronavírus miatt megváltozott működési környezethez.

„A hazai kisvállalkozói szektor sikerének kulcsa az alkalmazkodóképesség. A mikrovállalkozók gyakran gyorsabban idomulnak az új feltételekhez és kihívásokhoz, mint a nagyobb cégek” – tette hozzá el Erdei Zsuzsa. A vállalkozók igazodását a megváltozott helyzethez az Erste Bank kedvezményes számla- és hitelkonstrukciókkal, valamint az üzlet fejlesztését segítő szolgáltatásaival támogatja. Az új Power számlacsomag és az Erste PowerOn partner program elindítása mellett most a PowerBusiness hitelt is még kedvezőbb feltételek mellett vehetik fel a cégek- a bank tájékoztatása szerint.