Jól alakul idén a „gólyatermés” (bfnp.hu/zaol.hu)

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a napokban 11 zalai településen 22 gólyafészeknél végzik el a fiókák hagyományos nyár eleji gyűrűzését. A szakemberek a tapasztalatokról szólva arról beszéltek, hogy a tavalyinál több a lakott fészek a megyében, és ezekben több fiatal madár is cseperedik.

 

Igencsak ráfért már egy jó év a hazai, ezen belül a dunántúli, de különösen a zalai gólyaállományra. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ötévente felméri a hazai fehérgólya-állományt, és a legutóbbi, 2019-es eredmények aggasztóak voltak: országosan 22 százalékkal, 3800-4200 párra csökkent a madarak száma. Az eredmények különösen az ország Dunától nyugatra eső részében voltak rosszak, és akadt olyan adat, amellyel megyénk egyenesen sereghajtó pozícióba került: tavaly a zalai fészkekből átlagosan csak 1,19 fióka repült ki, ami a szintén igen rossz baranyai (1,33) és somogyi (1,4) eredményt is alulmúlta.

Ezek után nem meglepő, hogy minden érintett nagy aggodalommal várta a hagyományos nyár eleji zalai gólyagyűrűzést, ám jött a csalódás, ezúttal szerencsére pozitív értelemben.

– Egészen jó tapasztalatokat szereztünk mostanáig: jóval több a lakott fészek, mint egy évvel ezelőtt, és ezekben az átlagosnál több fióka cseperedik – mondta el a Zaol.hu-nak Szinai Péter, a BfNPI hivatali tanácsosa, aki a munkálatokat irányította.

– A tankönyvi átlag 2 és 3 utód között van, most viszont a szülők zöme 3, esetenként 4 fiatalról gondoskodik.

A megyében találtak új építésű gólyafészkeket is, amikor a madarak még fészektartó nélküli villanyoszlopra telepedtek, ami sem az állatok, sem az áramellátás szempontjából nem biztonságos. Ezekre a helyekre – mint Szinai Péter elmondta – még az idén fészektartó kereteket szerelnek fel.