Jogásznap Veszprémben: emberi döntések a digitalizáció segítségével (veol.hu)

A digitalizáció előnyeit kellene felhasználni az emberi döntések megalapozásához, hangsúlyozta Répássy Róbert államtitkár az Eötvös Károly Jogásznapon, melyen részt vett a bírói és az ügyvédi kar, az ügyészi szervezet, a rendőri és közigazgatási szervek vezetői, valamint a jogászegylet tagjai a Veszprémi Törvényszéken június 17-én – írja a veol.hu.

A jogásznapon részt vett mások mellett Némethné Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Széplaki László, a Győri Ítélőtábla elnöke, Kulmanné  Cs. Varga Edit vezető ügyész és Csákvári Tamás, a Veszprém Megyei Ügyvédi Kamara titkára. Elhangzott, a törvényszéki elnök ezúttal is sok segítséget, támogatást nyújtott az esemény megszervezéséhez.

Réti László, a Magyar Jogász Egylet (MJE) főtitkára megnyitója után Répássy Róbert államtitkár Digitalizáció az igazságügyben, kihívások és megoldások a járvány okozta veszélyhelyzetben című előadásában kiemelte: „remélhetőleg nem fejlődik odáig a digitális intelligencia, hogy ránk, jogászokra már nem lesz szükség, és gépek döntenek emberek fölött”.

Patyi András, a Kúria elnökhelyettese A korlátozott precedensrendszer bevezetése és működésének első tapasztalatai hazánkban, Csák Zsolt, a Kúria kollégiumvezetője pedig A terhelt távollétében lefolytatott eljárások megítélése gyakorlati és alkotmányossági szempontból című témát részletezte.

Kovácsfiné Nagy Judit, a Magyar Jogász Egylet Veszprém Megyei Szervezete (MJE VMSZ) elnöke felidézte, az MJE VMSZ elnöksége 2015-ben hívta létre az Eötvös Károly Jogásznapot, melyen mindig részt vettek a szakterület kiválóságai. Méltatta Sárközy Tamás professzor, korábbi elnök munkáját, aki sajnos már nem lehet közöttük. A koronavírus-világjárvány alatt online dolgoztak, majd az élet újraindult. Réti László főtitkár az MJE életében úttörőként győzte le a járvány kihívásait, vezetésével digitalizálódott a jogászegylet, online dolgoztak, üléseztek, online küldöttgyűlésen választották meg az új elnököt, Trócsányi László volt igazságügyi miniszter személyében. Az elnök és a főtitkár közreműködésével modernizálódott a szervezet. A megújult a honlapról lehet tájékozódni a jogalkotás, a jogélet friss eseményeiről, az uniós és hazai felsőbíróságok döntéseiről, az egylet szervezeteinek rendezvényeiről, elhangzanak stúdióbeszélgetések, podcastok.

– A digitalizáció ma áthatja az igazságügyet, a jövő egyre inkább a mesterséges intelligenciáé. Az ember még sokáig nélkülözhetetlen lesz a jogalkalmazásban, korunk követelményeinek csak úgy tudunk megfelelni, ha naprakészek vagyunk – közölte Kovácsfiné Nagy Judit. Aláhúzta, tavaly a megyei szervezet tudományos pályázatot írt ki a Veszprém megyei jogászságnak, amit Édes Ágnes ügyvéd nyert el A koronavírus és az ügyvédi munka, avagy milyen kihívásokkal találkoztam ügyvédként a Covid19-járvány idején? című pályamunkával.

Az MJE megyei elnöke végül felidézte a jogásznap nevét viselő Eötvös Károly emlékét.