Jobb, ha tudja: gazos területre bukik a vaddisznó (borsonline.hu)

Vaddisznók verik ki a biztosítékot a Balatonnál. A megelőzés része lehet. hogy mindenki fordítson kellő figyelmet kertje rendbetételére, mert a gazos terület odacsalogatja az állatot.

A Káli-medence Vt. Facebook-oldalára csütörtökön felkerült egy videó, amin jól látszik, a balatonszepezdi Csuki utcában egy lakos a rendőröket is kihívta az állatok miatt. Egy badacsonytomaji pedig a „mindennapi vaddisznógyötrelemről” panaszkodott. „Csütörtök éjjel háromnegyed kettőkor egy anyadisznó, kismalacok és legalább négy nagy disznó hangoskodott, majd amikor rájuk reflektoroztam, hatalmas nagy robajjal vágtáztak a nádasban. Sajnos a telekből körülbelül 300 négyzetmétert teljesen feltúrtak” – írta a hölgy.

A borsonline.hu Földvári Attilát, az Országos Magyar Vadászati Védegylet főmunkatársát kérdezte az üggyel kapcsolatban, aki elmondta: megelőzés céljából fontos, hogy senki ne hanyagolja el a kertjét, mert a gazos terület odacsalogatja az állatot.

– Az önkormányzatok szorgalmazhatják az elhagyott telkek rendbetételét, illetve a tulajdonosoknak célszerű megfelelő kerítést építeniük. Sokan a vadászoktól várják a megoldást, de ők nem nagyon tudnak mit tenni, mert a lakott terület nem része a vadászterületnek, semmilyen vadgazdálkodási tevékenységet nem végezhetnek ott – mondta el a szakértő, aki hozzátette: a vaddisznótól alapvetően nem kell tartani. Ha malac is van, akkor viszont jobb, ha messziről elkerüljük őket, mert a kicsik védelmében a koca akár támadhat is.