Jó szezont zárnak a balatoni vendéglátósok (Somogyi Hírlap)

Átlagosan öt-tizenöt százalékkal nőtt a dél-balatoni vendéglátók forgalma az idén nyáron. A Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének szerdán tartott szezonértékelőjén a problémákról is szó esett – írja a Somogyi Hírlap.

Még nincs teljesen vége a nyári szezonnak, ám annyi elmondható, hogy átlagosan öt-tizenöt százalékkal emelkedett az előző évekhez képest a dél-balatoni vendéglátóhelyek forgalma – hangzott el a fórumon. Kertész Rezső  a szervezet ügyvezető társelnöke beszámolójában aláhúzta: a Dél-Balatonon ezernégyszáz vendéglátóhely és ezerhétszáz kiskereskedelmi bolt működik, összességében mindannyian jó szezont zártak az idén.

Míg az időjárással és a forgalommal szerencséjük volt a balatoni vendéglősöknek, a kánikulában sok külföldi és belföldi vendég látogatott el hozzájuk, addig a lap információi szerint továbbra is munkaerőhiánnyal küzdenek az éttermek és büfések. Jellemzően nagyon hiányzik a gyakorlattal rendelkező szakembergárda a Balatonról – vetették fel többen is a fórumon. Úgy vélik: nem megoldódott a dolgozók lakhatása sem, ezért munkásszállók létesítésére lenne szükség. Kertész Rezső elmondta, hogy az önkormányzatoknak szeptember 30-ig van lehetőségük pályázni ilyen szálláshelyek létesítésére, amelyhez 60 százalékos támogatást igényelhetnek.

A balatoni vendéglátók és kereskedők nehezményezték, hogy a dolgozók utáni járulékot nehezen gazdálkodták ki az idén. Torma Zoltán, a fonyódi Fapipa étterem tulajdonosa a mögötte álló hónapok munkájáról elmondta: az idén inkább nem emeltek az árakon, s lenyelték azokat a pluszokat, amelyek év közben rárakódtak a bérekre. Hozzátette: ha újabb kötelező béremelést vezetnek be, akkor már nem lesz más megoldás: muszáj lesz emelniük ételeik, szolgáltatásaik árát.