Idei évjárat borai: kedvező mennyiség, változatos minőség (tvkeszthely.hu)

Az egészen kiváló, különleges boroktól kezdve az átlagos minőségig készültek az idei évjárat nedűi – állítják a szakemberek. A változatos minőség elsősorban a korán kezdődött és hosszasan elnyúlt szüreti időszaknak is köszönhető. A termés mennyiségére nem lehet panasza a legtöbb gazdának: a tavalyi évhez képest akár 30 százalékkal több szőlőt dolgozhattak fel az egyes borvidékeken.

Több klón feldolgozásából készült az egyetem borának választott olaszrizling a Georgikon Szőlészetében. A szakemberek szerint nagyon jól sikerült a fajtának a 2018-as évjárata. Az illataiban, savaiban gazdag nedűt gyorsan dolgozták fel, majd irányított, un. reduktív erjesztéssel készült el – mondja a tvkeszthely.hu riporterének a Georgikon Kar Cserszegtomaji Szőlészetének telepvezetője: „Az összes erjesztő tartályunkat tudjuk hűteni, így egy irányított erjesztés mellett 13-15 Celsius fokon történik az erjesztés. ebből kifolyólag általában 10-15 napig elhúzódhat egy-egy tételnek az erjedése, mivel alacsonyabb hőmérsékleten történik.”

A Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének vezetője kiemelte, hogy júliustól egészen decemberig zajlott a szüret. Kocsis László elmondta, ez a hosszú időszak eltérő pinceműveleteket kívánt a gazdáktól. A 2018-as évjárat változatos képet mutat, nem csak országosan, hanem a szűkebb térségünkben is.

„Az egészen kiváló, különleges minőségű boroktól – hiszen jégbort sem tudunk minden évben készíteni – késői szüretelésű desszert borokat sem tudunk minden évben készíteni, illetve nagytestű, jó érlelésű borok zömét is lehetett készíteni. Tehát nagyon különleges és jó minőségű borok is készültek, de lesznek teljesen átlagos minőségű borok is, tehát nagyon vegyes lesz az évjárat. Én egy nagyon-nagyon erős jóra minősíteném az eddig kóstolt borok alapján az idei évjáratot” – nyilatkozta dr. Kocsis László.

A korai szüretelésű fajtákból készült újborokat már a legtöbb gazda értékesítette. A többi fajta esetében más-más érlelési idő szükséges. A változatos minőség mellé jó mennyiségi adatok párosulnak.

„2017-es évhez viszonyítva akár 20-30 százalékkal több terméseredményről is beszélhetünk. Ha országos átlagot nézünk, akkor 10 tonna/hektár, vagy azt egy kicsit meghaladó termésmennyiséget mutattak ki az idei évben. Természetesen borvidékenként eltérő mennyiségbe. Itt a mi térségünk, a Zala borvidék az ehhez a 10 tonna környéki termésátlaghoz tartozik” – tette hozzá a tanszékvezető.

A Georgikon pincéiben a gazdasági termelés mellett jelentős tudományos munka folyik. Az egyetem kísérletei mellett a hallgatók itt készítik saját boraikat. A metszéstől kezdve a szüretelésen át a pinceműveletekig mindent a hallgatók végeznek oktatóik felügyeletével.