Jó éve lesz a kukoricának, a napraforgó termése közepes (tvkeszthely.hu)

Mintegy 10 tonnás termésátlaggal számolnak a szakemberek idén a kukoricát illetően, a napraforgó azonban csak közepes termésátlagot mutat. A tavaszi fagyokat és az azt követő aszályt megsínylették a növények, a csapadékos nyár azonban kedvezett a kukoricának. A napraforgó betakarítása már javában zajlik, a kukoricát várhatóan októberben kezdik aratni a gazdálkodók.

 

Bizakodóak a szakemberek a kukorica várható termésátlagának tekintetében. Zsittnyán Tamás, a Georgikon Tanüzem igazgatója azt mondja, nagyon szépek és tömöttek a kukoricacsövek, így arra számítanak, hogy jó termést, takaríthatnak be októberben. A szakember hozzátette, az idei év hektikus időjárása, a tavaszi fagyok és az azt követő aszály nem adtak okot a bizakodásra, a csapadékos nyár azonban kedvezett a növénynek.

„Nagyon-nagyon hideg volt a tavasz, fagyott, a fagyok után következett egy aszályos periódus. Mi a kukoricát közben elvetettük, a kukorica nagyon fázott. Rá egy 5-6 hétre, május végén, júniusban indult a monszun. Elindult a monszun és a kukorica onnantól akkor kapta a vizet, amikor szüksége volt rá. Ez úgy mutatkozik most a kukoricákban és a tenyészidőszak során, hogy a vegetatív részek, tehát a szármagasság alapvetően alacsonyabbak lettek egy átlagos évnél, viszont a reproduktív, tehát maga a csőképzés, a szemszám viszont azt mutatja, hogy egy kifejezetten jó évjáratra számíthatunk kukorica esetében.” – tájékoztatott a Georgikon Tanüzem igazgatója.

A csapadékos időjárás miatt későbbre tolódott a betakarítás, így a korai kukoricákat is legkorábban 2-3 hét múlva aratják. A betakarított termény nagy részét exportálják, nagyjából az országos mennyiség 30%-át használják fel itthon. Ennek többsége takarmánynövény, kisebb részben pedig étkezési célokat szolgál. A másik nagyon jelentős növény a napraforgó, ennek a betakarítása jelenleg is zajlik. Ez a növény jobban megsínylette az aszályos periódust, így itt közepes termésátlaggal számolnak a gazdák.

„A mai napig 4125 hektár napraforgót, és mintegy 175 hektár szóját takarítottak be a gazdálkodók. A napraforgóból az összes betakarítandó területnek több mint a fele, a szóját viszont éppen csak elkezdték. A nagykanizsai és zalaszentgróti járásban van 1-2 nagyon korai érésű fajta, amit elkezdtek aratni. Úgy látjuk, hogy az aszályos időjárás ellenére mindkét növényből 2,9 tonna körüli átlagtermésre lehet számítani.” – emelte ki Sabján Krisztián, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala Megyei Szervezetének elnöke.

A szakemberek elmondták, a napraforgónak nagyon hiányzott a csapadék tavasszal, emiatt csökkennek a termésátlagot. Ugyanakkor hozzátették, ez az olaj árát nagy valószínűséggel nem befolyásolja – a Keszthelyi TV híradása szerint.