Jellegzetes építészeti stílusokat is terveznek Keszthelyre (Zalai Hírlap)

Hogyan formálódjon a település arculata, hogyan lesz harmonikus a városkép? Ezekre ad útmutatást a hamarosan elkészülő Településképi Arculati Kézikönyv Keszthelyen.

A készülő kézikönyv szerint: „a cél nem az, hogy egyforma épületekből nyomdaszerűen előálló negyedek alakuljanak ki, hanem, hogy harmonikus, egymáshoz illő, folytonos és egységes utcaképek szövete jöjjön létre.”A formálódó koncepció a város honlapján elolvasható.

“A településképi arculati kézikönyv alapjául szolgál majd a településképi rendeletnek. Ezt október elsején Magyarország minden önkormányzatának el kell fogadnia: és ezentúl egy rendeleten belül lesznek szabályozva mind az építési, mind a hirdetési előírások. Bár a hírek szerint a határidőt december 31-ig kitolják, de mi a terveink szerint tartjuk az eredeti dátumot” – mondta a Zalai Hírlapnak Ruzsics ferenc polgármester.

A kézikönyv az építtetők számára ajánlás és segítség az önkormányzat munkatársainak is, hogy az építkezések és az ingatlanok felújítása során milyen szempontokat vegyenek figyelembe, hogy azok illeszkedjenek a városképbe.

A településképpel kapcsolatban tartott fórumon Szendrei Zsolt, a Hétfa Elemző Központ elemzője mutatta be a tervezetet. A városban 13 jellemző stílust. azaz karaktert különítettek el a beépítési jelleg alapján.

“Ezek közé tartozik például a lakótelepi környezet, vagy a belvárosi karakter. Viszonylag egyedülálló a Helikon-park körüli villanegyed. Elkülönítettünk olyan jellemzően tájjelegű karaktereket, mint a történeti parkok: ide a Helikon park és a kastélypark tartozik. Zöldterületi karakter a Balaton-parti sáv egysége. Fenékpusztán és Szendrey-majornál lévő részeket a történeti majorsági karakterbe soroltuk. Van egy gazdasági övezet, ahova a Csapás út és az elkerülő út mentén található ipari épületek tartoznak. A karakterek azért nagyon fontosak mert ezek mentén lehet meghatározni olyan javaslatokat, intézkedéseket, amik segíti az egységes megjelenést – sorolt néhány jellegzetes kategóriát az elemző. A város feltérképezése során egyaránt láttak rossz és jó példákat.

“Az üdülőkarakterként lehatárolt rész- az autópálya felé vezető úton – a kis kockákból álló beépítés. Kialakítása szép gondoltat volt, de nagyon rossz állapotban van, a javítása fontos lenne. Legjobbként három helyszínt emelnék ki. A városközpontban sikerült egységes karaktert megőriznie annak ellenére, hogy azért látszik, hogy voltak átépítések. Szerintem nagyon jó rész z Kis-Keszthelyi karakter. Meglepően kellemesek a lakótelepi részek is, mert emberi léptékűek a négy szintes házak, nagyon sok zöldterülettel és fával.”