Jelentősen bővülnek a zalai fejlesztések forrásai (MTI)

A múlt évhez képest az idén jelentősen emelkedik Zala megyében a fejlesztésekre fordítható források összege a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programot (TOP) felváltó Versenyképes Magyarország Operatív Program (VMOP) keretében – közölte a Zala Megyei Közgyűlés elnöke szerdán a megyei vezetők zalaegerszegi évindító sajtótájékoztatóján.

Pál Attila (Fidesz-KDNP) kifejtette: az eredetileg 23 milliárd forintos megyei TOP-keret a múlt év végére több mint 33 milliárd forintra emelkedett, míg az új európai uniós költségvetési ciklusban induló VMOP forrásai – amiben már a két megyei jogú városé is szerepel – összesen 56 milliárd forint körül alakulnak. Új programként, de még a TOP forrásait felhasználva 1,5 milliárd forintot fordíthatnak Zalában közútfejlesztésre, 800 milliót közlekedésbiztonsági projektekre, 3 milliárdot csapadékvíz-kezelési projektekre, valamint csaknem 700 milliót egy kerékpáros turisztikai beruházásra.

A VMOP hamarosan induló első pályázatain foglalkoztatási programokra 3,5 milliárd forintot, települések közötti közutak fejlesztésére 6,7 milliárdot, négy város fenntartható fejlesztési programjaira pedig 28,7 milliárdot fordíthatnak Zalában – sorolta a megyei közgyűlési elnök. Pál Attila ismertetése szerint 2020-ban 354 esetben összesen 3,8 milliárd forintot nyertek zalai települések a Magyar falu program pályázatain. Míg tavaly többek között egészségügyi és oktatási intézmények fejlesztésére, közösségi terek építésére kapták a legtöbb támogatást, idén tovább nő a felhasználható összeg, amelyet elsősorban utak és járdák építésére, önkormányzati épületek felújítására, kisbuszok beszerzésére tudnak fordítani a települések.
Beszámolt arról is, hogy a közútfejlesztések sorában szerepel a Murakeresztúr és a horvátországi Kotor (Kotoriba) közötti közúti híd tervezésének megkezdése, valamint az M86-os és az épülő M76-os, vagyis a Körmend és Zalaegerszeg közötti kétszer kétsávos, 28 kilométeres gyorsforgalmi út terveinek előkészítése. Miután az újabb tervek szerint az M9-es gyorsforgalmi út nem érinti majd Nagykanizsát – a nyomvonal Zalaegerszeg és az M7-es autópálya között a leendő M76-os úttal lesz azonos -, ezért a zalai megyeszékhely és Nagykanizsa között a 74-es főút kétszer kétsávossá bővítését vették tervbe egy kormányhatározattal.
A jelentősebb zalai fejlesztések között említette, hogy Zalaegerszeg és Rédics között készülnek a vasútvonal felújításának kiviteli tervei. Lentiben, Nagykanizsán és Hévízen új sportcsarnok épül, Zalaegerszegen ennek tervezése folyik, Lentiben pedig 2,5 milliárd forintos gyógyfürdő-fejlesztés kezdődik. Nagykanizsán 5 milliárd forintos támogatással a “körforgásos gazdaság” mintaprojektjét valósítja meg helyi cégekkel közösen a Pannon Egyetem és a Mol.     Sifter Rózsa Zala megyei kormánymegbízott arról beszélt, hogy a megyei kormányhivatalnak a koronavírus-járvány elleni védekezésben, a gazdaságvédelmi akcióterv végrehajtásában, illetve a családok otthonteremtési pályázataiban való szerepe révén lesz számos feladata ebben az évben. Tovább egyszerűsödik és digitalizálódik az államigazgatásban az ügyintézés, illetve a kiemelt beruházásoknál a lehető legkevesebb bürokráciával járó ügyintézést is segítik megyei kormányzati szervként. Vigh László (Fidesz), Zalaegerszeg térségének országgyűlési képviselője egyebek mellett arról tett említést, hogy a tervek szerint az év végére elkészül a 45 milliárd forintos beruházással épülő zalaegerszegi járműipari tesztpálya. Az első 6 kilométeres szakasz tavalyi átadása után további 40 kilométer hosszúságban indul a Zalaegerszeg és az M7-es közötti M76-os gyorsforgalmi út építése, ami várhatóan három év alatt fejeződik be.
Zalaegerszegen tervezik a színház felújítását, befejeződik idén az alsóerdei rekreációs központ kialakítása, Zalalövőn pedig szennyvízhálózati rekonstrukció indul és új mentőállomás is épül. A választókörzetéhez tartozó 74 kistelepülésen a Magyar falu programból az elmúlt két évben 2 milliárd forint pályázati forrást nyertek el – sorolta.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg polgármestere a nagyobb beruházások között ismertette a Lynx-harcijárműveket gyártó üzem építését és a faipari Mould-Tech Kft. telepének bővítését, valamint az északi ipari park területének kiterjesztését. Épül az új városi uszoda és előrehaladott a Göcseji Múzeum korszerűsítése és bővítése is, a következő hónapokban pedig átadják a Mindszenty iskola torna- és vívócsarnokát, a Dózsa iskola új sportcsarnokát, az Ostoros Károly kézilabdacsarnokot, illetve a duális szakképző központot.
Az új elképzelések között szerepel egy jelentős logisztikai beruházás megkezdése, az egykori tisztiklub, a volt Kiszöv-székház, a vasútállomás és az autóbusz-pályaudvar felújítási terveinek elindítása – jelezte a polgármester.

Előző
Következő