Jelentős támogatást nyert a DRV Zrt. és a Miskolci egyetem konzorciuma

A siófoki központú Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) vezetésével és a Miskolci Egyetem részvételével kerül sor szennyvíziszapból történő bio nyersanyag termékskála kifejlesztésére 2018-2022 között. A több mint 350 millió forintos támogatást elnyert projekt egy jelentős iparági, gazdasági, környezeti és társadalmi problémára jelent megoldást a jövőben – áll a konzorcium sajtóközleményében.

 

A DRV és a Miskolci Egyetem konzorciuma az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális és Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 353 586 486  forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A kutatási projekt célja a szennyvíziszap, mint biomassza nyersanyag, továbbá egyéb, tisztán bio-adalék anyagok felhasználásával a mezőgazdaságban és energiaiparban egyaránt kiemelkedően hasznosítható integrált, dinamikus termékportfolió létrehozása.

A konzorciumvezető DRV Zrt. Magyarország legnagyobb víziközmű szolgáltatója, több évtizede foglalkozik vízellátással, szennyvízelvezetéssel, tisztítással, az üzem során keletkező iszapok kezelésével, elhelyezésével. A biomassza képződési telephelyeik száma 61, 187 település szennyvizeinek elvezetését, tisztítását, keletkezett biomassza kezelését végzi, kb. 150.000 m3/nap kapacitással. Jelenleg a biomassza feldolgozásában alkalmazott legkorszerűbb szennyvíztisztítási technológiák állítják elő a projekt keretében felhasználni kívánt biomassza alapanyagot, biztosítva annak kiváló minőségét, magasan képzett szakemberek irányításával.

A Konzorciumi partner, a Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézete az oktatáson kívül az alap- és ipari kutatási tevékenységeket végez. Magasan képzett kutatói, kutatási tapasztalataik alapján meg tudják határozni a hatékonyságnöveléshez szükséges kritikus, beavatkozási pontokat. Az Intézet által művelt tudomány- és szakterület egyrészt az eljárástechnika: a mechanikai eljárástechnika és a biológiai, termikus eljárástechnika és reakciótechnika; másrészt a nyersanyag- előkészítés területen az ásványi eredetű primer nyersanyagok előkészítése mellett fontos terület a másodlagos nyersanyagok: hulladékok, maradványanyagok előkészítése, harmadrészt pedig a környezeti eljárástechnika, azaz a levegő, víz- és talaj tisztítása, tisztántartása. E teljes szakterületet Magyarországon – egyedüli egyetemi oktatási és kutatási műhelyként – a Miskolci Egyetem Nyersanyag előkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézete műveli.

A projekt eredményeként a szennyvíziszapból energiatermelésre alkalmas biogáz, talaj tápanyag utánpótlására, fejtrágyázásra alkalmas prototípus terméket, fűtőanyagot hoznak létre, illeszkedve a piaci szükségletekhez. A projekt során képződő tapasztalat és tudományos eredmények további szakterületi felhasználásra, a többi víziközmű szolgáltató számára is alkalmassá válnak. A kísérleti folyamat során előállított termék a lakosság számára is elérhető lesz.

A projekt az alábbi telephelyeken valósul meg: A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt Siófokon üzemeltetett szennyvíztisztító telepén, valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézet miskolci kutató- fejlesztő laboratóriumában. A projekten egy országosan és világszinten is elismert szakmai csapat dolgozik. A több mint 30 fős kutató csapatban találhatóak környezet-, anyag-, agrár- és biomérnökök építőmérnökök, bioeljárástechnika és reakciótechnika szaktekintélyek, biomassza és szennyvízkezelési szakértők, termékfejlesztési sikereket elért szakemberek is.

A projekt befejezésének tervezett időpontja: 2021.09.04.