Jelentős fejlesztés kezdődik a Keszthelyi Kórházban (tvkeszthely.hu)

Csaknem háromszázmillió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Keszthelyi Kórház. A pénzből a járóbeteg-szakellátó szolgáltatások műszerezettségén, minőségén javitanak. A projekt a Széchenyi 2020 programban valosul meg és várhatóan 2023 januárjában zárul.

Az egészségügy egyik legfontosabb diagnosztikai eszköze az ultrahang készülék. A meglévő berendezés mellé két újat vásárolhat a Keszthelyi Kórház – ettől a várólisták rövidülését is várják a radiológián. A pályázatnak köszönhetően a járóbeteg-szakellátáshoz szükséges költséghatékony gép-műszer és eszközállományt fejlesztik.

Gyakorlatilag mindent vizsgálunk, tehát a hasaktól az ízületekig mindent megnézünk. Nagyon sok betegünk van minden nap. Két új készülékre számítunk: az egyik az azért nagyon fontos, mert remélhetőleg kontrasztanyagos vizsgálatokra is alkalmas lesz, ami az ultrahangnak egy viszonylag új ága, de nagyon fontos ága. Sokszor ki lehet vele a CT-t váltani – ismertette Győrffy Edit osztályvezető főorvos.

A másik egy hordozható ultrahang berendezés lesz, amit a nem mozgatható betegek vizsgálatára használnak majd. A radiológián ezt a harminc éves átvilágító eszközt is egy új, digitális berendezésre cserélik. A meglévő, de elavult eszközök selejtezését és új, korszerű eszközök beszerzését öt szakterületen végzik majd el. A neurológia egy olyan műszert kap, ami eddig nem volt a kórházban.

A neurológia szempontjából pedig egy elektrofiziológiai készülék, ami az idegvezetést, illetve az idegek elektromos tevékenységét méri. Ezt a klasszikus EEG-t mindenki ismeri. A másik része pedig a perifériás idegeknek a vezetési sebességét tudja mérni, és itt különböző kórképek felderítésénél fog jelentős szerepet jelenteni. Ez a vizsgálat eddig nem volt a kórházunkban, el kellett küldeni a betegeket emiatt – mondta el Kató Csaba főigazgató.

A gasztroenterológiára két endoszkópos torony beszerzését tervezik. Ezektől a gyomor- illetve béltükrözés vizsgálatok felgyorsítását várják. A bőrgyógyászat egy lézer-, valamint egy fényterápiás készüléket kap, az urológiára pedig egy új, több speciális fejjel is rendelkező ultrahang berendezést vásárolnak. A fejlesztés eredményeként javul az intézmény területi ellátási kötelezettségébe tartozó lakosság egészségnyeresége. Várhatóan nő az egészségben eltöltött idő, erősödik a munkaképesség, illetve általános életminőség-javulás figyelhető meg. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap pályázatán elnyert összeg 289 millió forint.

A Keszthelyi TV híradása itt megtekinthető.