Jelentős áremelkedés várható a balatoni büfékben is (sonline.hu)

Már a nyitásra készülnek a balatoni büfések, elkezdték a karbantartásokat, de az alapanyagok beszerzése is folyamatban van. A legtöbben úgy tervezik, hogy húsvétkor már fogadják a vendégeket, akik nagy valószínűséggel már nem a tavalyi árakkal találkoznak a büfékben – írja a sonline.hu

Aki naponta vásárol, az látja, hogy egyik napról a másikra mennek fel az árak, a vendéglátás ezeket a változásokat már nem tudja követni – mondta el Makkos Péter fonyódi étterem-tulajdonos. Hozzátette: a nagykereskedések napi árakat vezettek be, és várható szerinte ellátási probléma is. Példaként említette Németországot, ahol már étolajhiány van. – Mindenki tanácstalan, hogy mennyit emeljen a fennmaradása érdekébe – tette hozzá az étterem-tulajdonos. – A fővárosban 30–40 százalékos drágulás tapasztalható, a balatoni éttermekben 25–30 százalékos emelkedésre kell számítani, az 1500 forintos napi menüt el kell felejteni – jegyezte meg Makkos Péter, aki a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetsége fonyódi térségének elnöke.

Kiemelte: ha az árstop nem marad, akkor az étolaj ára legalább duplájára emelkedik, és ezt be kell építeni például a lángos árába is. Megjegyezte: nemcsak az alapanyagok, hanem az üdítők és az alkoholos italok árai is emelkedtek, valamint a közüzemi díjak drágulása, a szakmunkás minimálbér emelése és a munkaerőhiány sem kedvez a balatoni vendéglátásnak.
Bíznak azonban abban, hogy több diákmunkásra számíthatnak, mint a korábbi években, a 25 év alattiakra vonatkozó szja-mentesség miatt 15 százalékkal többet kereshetnek a fiatalok.

Tavaly jó évet zártunk, nagyon sokan Szép-kártyával fizettek – mondta el Makkos Péter. Ez május végéig élelmiszerre is felhasználható, s ha meghosszabbítják, meg fogják érezni az éttermek a forgalmukon – olvasható a portálon.