Jégmadár, fülesbagoly és daruhad Balatonmagyaródon (zaol.hu)

Halak között vadászó jégmadár, ágon bohóckodó fülesbagolypár és naplementében vonuló daruhad. Eiter István amatőr fotóssal a balatonmagyaródi művelődési házban Szárnybontók címmel rendezett fényképkiállítása kapcsán készített interjút a zaol.hu munkatársa.
Az önkormányzat és a Kis-Balaton Alapítvány jóvoltából létrejött tárlat 39 fotója kivételes utazásra hívja a betérőket, akik a színes tollak tónusai között több gondosan kivitelezett fotót láthatnak Eiter Istvántól. A pécsi származású férfi a baranyai város művészeti szakképző iskolájában kerámia szakon végzett, később faszobrász oklevelet is szerzett. Ugyan amatőr fotósról van szó, ám a művészet iránti érzékenysége és kifinomultsága hatással volt a tárlat anyagára.

Egyetlen tengerparti sirály, valamint a daruhad kivételével mindegyik fotó a környezetemben, vagyis a Kis-Balaton körül készült – mesélte Eiter István. – A fotózást édesapámtól tanultam, mindig belopakodtam az előhívókamrába, bár kezdetben csak a piros fény varázsolt el. Később az, ahogyan előbújtak a képek szereplői a papírokról. Aztán valahogy a háttérbe szorult, legközelebb akkor került egy analóg masina a kezembe, amikor az agyagból és gipszből készített szobraimat szerettem volna dokumentálni. De akkor már elvégeztem a laborálást, az előhívást és nagyítást is. Amikor Balatonmagyaródra költöztem a feleségemmel, szintén a munkáim megörökítésére egy digitális gépet vásároltam. Később alakult úgy, hogy az a megannyi természeti csoda, ami körülvett bennünket, megérintett. A kertünk madarai után a környékünket fedeztem fel.

Eiter István szerint a madarakat figyelve megmagyarázhatatlan dolog történik az emberrel, az időérzéke valósággal eltűnik. Olyankor még türelemre sincs szüksége, együtt él a természettel. Ennek a részévé válni kivételes kikapcsolódást jelent, ami függőséget okoz. Nagy kihívást és megtiszteltetést jelentett számára a jégmadár, vagy ahogy ő hívja, a „jeges” lefotózása. A víz alatti felvételen jól látszik, ahogy a madár nekiiramodik, s célba veszi a táplálékául szolgáló apró halakat. Azt érdemes tudni, hogy a jégmadár 90 kilométeres sebességgel csapódik a vízbe, ahonnan kikapja az áldozatát, majd egy faághoz ütve olyan pozícióba igazítja, hogy aztán könnyedén lenyelhesse a kis halat. Hasonlóan nagy kedvencei a fotósnak a gyurgyalagok, melyek viselkedéséből is kiragadott néhány pillanatot.