Javult a foglalkoztatottság, de sokáig nyögjük a covidot (sonline.hu)

Már látják a fényt az alagút végén a munkaadók és a munkavállalók. A márciusi és áprilisi foglalkoztatási adatok jelentősen javultak, de ezzel együtt az elmúlt hónapokban leginkább a kisgyereket nevelő édesanyák és a fiatalok munkahelye vált bizonytalanná a járvány miatt – derült ki egy friss tanulmányból.

 

Makkos Péter fonyódi vendéglős állandó munkaerővel dolgozik, csak nyárra van szüksége kisegítő dolgozóra. Miután az a jellemző, hogy a balatoni vállalkozók az idén hamarabb nyitottak júniusnál, volt ideje elbeszélgetni a parton. Két jelenséget tapasztalt a balatoni munkaerőpiacon, amiről a sonline.hu-nak számolt be. Az egyik az, hogy a járvány alatt sokan átnyergeltek a vendéglátásból más területre, és most a biztos, egész évre szóló, új állásukat nem akarják otthagyni egy nyári szezon erejéig. Másrészt viszont tartalékot képeznek azok a covid előtt a külföldi vendéglátásban dolgozó magyarok, akik nem tudtak visszamenni Ausztriába a bizonytalan helyzet miatt.

– A kiegészítő dolgozókkal nem lesz gond, de számítunk a diákmunkásokra – mondta Makkos Péter, aki a Kisosz területi elnökének tisztségét is betölti. – Szerintünk nem lesz fennakadás, aki a vendéglátósok közül nem tudott kinyitni, az nem a hiányzó munkaerő miatt nem volt képes elindulni. Persze a munkaerőhelyzetet befolyásolja, hogy milyen lesz a nyári szezon, mert ha a tavalyihoz hasonlóan sok belföldi turista érkezik, akkor több munkaerőre lesz szükség.
Az ipari foglalkoztatásban is éreztette a hatását a járvány. A segesdi Ferrokov Kft.-nél voltak kisebb létszámleépítések, de igyekeztek megtartani a munkaerőt, ami a működéshez szükséges, mondta Tallián Attila alapító igazgató.

A 350 embert foglalkoztató cégnél úgy látják, hogy jelenleg is van, és még lesz is munkaerőhiány a fémipari szakmákban.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai pontosan követik a járványhelyzet alakulását a megyénkben. Tavaly januárban 13303 álláskeresőt tartottak nyilván Somogyban, februárban 13853-at, majd megérkezett a covid első hulláma. Emiatt márciusban 15870-re, majd áprilisban 16363-ra nőtt a somogyi munkakeresők száma. 2021 januárjában még 14239-en, februárban 14632-en voltak munka nélkül, majd a számuk márciusban 15691-re nőtt, de áprilisban 13811-re csökkent. Érdekes nyomon követni a 25 év alatti álláskeresők számát. Ha a tavaly áprilisi és az idei áprilisi adatokat tekintjük át, akkor a barcsi járásban 269-ről 263-ra, a csurgóiban 207-ről 165-re, a fonyódiban 227-ről 189-re, a kaposváriban 663-ról 480-ra, a marcaliban 341-ről 280-ra, a nagyatádiban 314-ről 247-re, a siófokiban 218-ról 194-re, és a tabiban 86-ról 67-re csökkent a fiatal álláskeresők száma.

 

Támogatják a munkanélkülieket

A kormány a járvány elleni gazdaságvédelmi akcióterv részeként 2020-ban hirdetett meg ágazati bértámogatáshoz kapcsolódó pályázati lehetőséget. A kutatásfejlesztési szektorból összesen 21 pályázati anyagot küldtek be a Somogy Megyei Kormányhivatalhoz, amelyekben 206 dolgozó támogatását igényelték. Az „Út a munkaerőpiacra”, illetve az „Ifjúsági Garancia” programokban tavaly novembertől 474 munkavállaló támogatott foglalkoztatása zajlik Somogyban. 2021. márciustól a súlyosan hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatását elősegítő támogatást is lehet igényelni. Legalább 12 hónapja regisztrált álláskereső, 50 éven felüli, legalább középfokú iskolai végzettséggel rendelkező álláskeresők esetében igényelhető a támogatás, melynek keretein belül a foglalkoztatónak bértámogatást, míg a munkavállalónak bérkiegészítést nyújtanak – írja a sonline.hu.