Játékfilmet készítenek Bódi Mária Magdolna életéről (veol.hu)

A SzeretFilm Stúdió Egyesület veszprémi és Balaton-felvidéki összefogással Magdolna címmel játékfilmet készít Bódi Mária Magdolna életéről.

A Magdolna című játékfilm egy fiatalon elhunyt mártír életét idézi meg oly módon, hogy az életút néhány sorsfordító napját ismerteti 90–100 perc hosszúságban. A játékfilm írója, rendezője Buvári Tamás Magyar Filmszemle-díjas filmrendező, a 2017-ben bemutatott Szeretföld rendezője.

 

Fel kell szólalni az erőszak, a nők elleni erőszak ellen

„A film szeretetről, szolidaritásról, egy kislány emberfeletti küzdelméről mesél. Magdolna a nélkülözésben és a háború poklában is ember, szeretetet hirdető ember tudott maradni. Mindebben segítségére volt szerető családja és istenhite. Ma, amikor szintén sokan átélhetik a háború borzalmait, fel kell szólalni az erőszak, a nők elleni erőszak ellen. Mindnyájunknak a szolidaritáson, nehéz körülmények között élő embertársaink megsegítésen kell dolgoznunk. A gazdaságilag jobb helyzetben élők gyakoroljanak önmérsékletet és szolidaritást. Az emberi lélek egyszerre törékeny és erős. Ápolni és óvni kell. Törődnünk kell egymással, különösképpen a rászorulókkal. Ez szervezhet minket közösséggé, szeretetalapú közösséggé” – fogalmazott Buvári Tamás.

 

Nyáron kezdik forgatni

Az író, rendező a Szaléziánumban tartott sajtótájékoztatón elmondta: a játékfilmet nyáron kezdik forgatni a Káli-medencében, a téli és a tavaszi forgatások után jövő nyáron végzik el az utómunkákat. A főszereplő személyéről még nem döntött. Magdolnát ketten alakítják majd, egy kislány és egy huszonéves fiatal. A játékfilm nagykövete, Pap Lívia színész arról beszélt, hogy Bódi Mária Magdolna hite, alázata, szeretete példaértékű. Anyaként azt is szeretné közvetíteni, hogy jó lenne, ha a világban nem lenne erőszak, a lányának nem kellene azt megtapasztalni.

 

Illeszkedik a kulturális főváros projekt koncepciójába

A Magdolna című játékfilm a veszprémi SzeretFilm Stúdió és helyi vállalkozók koprodukciójában, Veszprém és a Balaton-felvidéki települések támogatásával készül, együttműködésben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 Veszprém pályázattal.

Mészáros Zoltán, az EKF 2023 Veszprém MűvészetiTtanács elnöke szerint a helyi kultúrtörténeti értéket bemutató film illeszkedik a kulturális főváros projekt koncepciójába. Veszprém a régióval közösen pályázott, igyekszik bemutatni annak kulturális értékeit -írja a veol.hu.

Bódi Mária Magdolna 1921. augusztus 8-án született Szigligeten. 1939-től egy fűzfőgyártelepi üzemben dolgozott, megbecsült munkáslányként. 1941-ben, Krisztus király ünnepén szüzességi magánfogadalmat tett, s 1942-ben a Mária Kongregáció tagjává avatták. 1945-ben a front elért családja akkori lakóhelyéhez, Litérhez. Jöttek a hírek a szovjet katonák nőkkel szembeni atrocitásairól. Magdi ezeket hallva elhatározta, hogy ha kell, az élete árán is hű marad Jézusnak tett fogadalmához. 1945. március 23-án két fegyveres szovjet katona támadt rá az óvóhely bejáratánál tartózkodó asszonyokra. Magdi ellenállást tanúsított, és menekülni igyekezett, erre az egyik katona többször rálőtt. A halálosan megsebesített lány utolsó szavai ezek voltak: „Uram, királyom! Végy magadhoz!” (Halálakor kezdeményezték Bódi Mária Magdolna boldoggá avatását, amely eljárás egy ideig elakadt, de napjainkban újra napirendere került.)