Jászai Gellért: turisztikai fejlesztést tervez a Konzum a Balaton mellett (mti)

Turisztikai fejlesztést, szálláshely fejlesztéssel kapcsolatos beruházást tervez a Konzum Nyrt. a most megszerzett Balaton melletti ingatlanokon – mondta Jászai Gellért, a vállalat elnök-vezérigazgatója a TrendFM rádió csütörtöki műsorában. Az interjú írásos változata a rádió honlapján olvasható.


Az elnök-vezérigazgatója azzal kapcsolatban nyilatkozott a rádiónak, hogy a Konzum a Hunguest Hotels Zrt. korábbi megszerzése után szerdán a Balatontourist csoport és négy jelentősebb balatoni ingatlan – Balatonakali Strand Kemping, Balatonalmádi Yacht Kemping, egy Almádiban fekvő, fejlesztés előtt álló ingatlan és a szintén balatonalmádi Hotel Bál Resort – megvásárlását jelentette be.

Jászai Gellért elmondta, hogy a tőkeemelések lezárultát követően megvalósuló vállalati integrációval közös irányítás alá kerülhet a balatoni kempingeket üzemeltető Balatontourist és a Hunguest Hotels szállodalánc. A cél az, hogy utóbbi vezetésével egy univerzális szállásadó vállalat jöjjön létre, amely vélhetően Magyarország egyik legnagyobb, vagy legnagyobb szállásadója lesz. Ez a vállalat a kempingektől a 3-4 csillagos illetve a 4+-os szállodákon keresztül a turisztikai vertikumnak szinte a teljes szegmensét átfogja majd.

Azzal kapcsolatban, hogy a szerdai bejelentéssel a Konzum tulajdonába kerülő társaságok, illetve hotel ellenértékeként kibocsátandó részvények kibocsátási értéke a tőzsdei árat jóval meghaladó 3141 forint lesz, Jászai Gellért úgy vélekedett: a tulajdonosok és a menedzsment is többre értékeli a társaságot, mint amire a piac árazza jelenleg.

Jászai Gellért a riporter kérdésére cáfolta azt a sajtóhírt, hogy megakadt volna a cégcsoporthoz kapcsolódó Opus Nyrt. Mátrai Erőműben történő részesedésszerzésének folyamata.

“Határozottan cáfolni tudom, pletykák mindig vannak a sajtóban, ez abszolút pletyka, egy nem jóindulatú feltételezés” – mondta. Megerősítette, hogy a tranzakció minden szempontból a megfelelő ütemben halad, és az adásvétel még ebben a hónapban lezárul, ahogy az a szerződésekben foglalva van.

……………………………

Az MTI híradása a Konzumról

A decemberben bejelentett, folyamatban lévő 30 milliárdos tőkeemelés folytatásaként, újabb vagyonelemekkel bővül a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. (Konzum) turisztikai portfóliója, amivel Magyarország legnagyobb szállásadó vállalatának létrehozását készíti elő az igazgatóság – jelentette be a Konzum a héten.

A tőzsdei társaság a várhatóan április végéig lezáruló, két lépésben megvalósított tőkeemelés eredményeként kizárólagos befolyást szerez a BLT Group Zrt.-ben, amely a Balatontourist csoportot, illetve három balatoni ingatlant tulajdonol, továbbá megszerzi a Hunguest által üzemeltetett Bál Resort hotelt is. A tőkeemelést követően a Hunguest Hotels Zrt.-t és a Balatontouristot egy közös szakmai irányítással működő turisztikai csoportba szervezik.

A Konzum közölte: az igazgatóság hozzájárult, hogy a Konzum Management Kft. a BLT Group Zrt. részvényeivel tőkét emeljen a társaságban. A várhatóan április 30-ig lezáruló tranzakcióval a Konzum Nyrt. kizárólagos befolyást szerez a Balatontouristban, továbbá közvetett tulajdonosa lesz a Balatonakali Strand Kempinget, a Balatonalmádi Yacht Kempinget és egy Almádiban fekvő, fejlesztés előtt álló ingatlant tulajdonló társaságoknak. A Konzum Nyrt. igazgatósága emellett jóváhagyta, hogy a Konzum RE Ingatlanalap a Balatonalmádiban fekvő Hotel Bál Resort – egykori Ramada Hotel – tulajdonával tőkét emeljen a tőzsdei társaságban.

A nem vagyoni hozzájárulás formájában a Konzum Nyrt. tulajdonába kerülő üzletrészek előzetes felértékelésére a társaság nemzetközi szakértőket kér fel. A piaci érték ismeretében a Konzum a nem vagyoni hozzájárulásként a tulajdonába kerülő társaságok, illetve hotel ellenértékét új részvények zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti ki, melyek kibocsátási értéke 3.141 forint lesz.

A Balatontourist saját üzemeltetésben és franchise rendszerben 10 kempinget működtet a Balaton körül, a társaság tavalyi árbevétele meghaladta a nettó 1,3 milliárd forintot. A szállásadó vállalat a tó körüli kempingpiac legnagyobb szolgáltatója, létesítményeiben több mint 188 ezer vendég fordult meg a tavalyi szezonban, akik összesen 655 ezer vendégéjszakát töltöttek a Balatontourist szálláshelyein.

A Hunguest Hotels 25 szállodát működtet saját üzemeltetésben, illetve franchise rendszerben. A vállalat saját üzemeltetésű szállodáiból származó szakmai árbevétele elérte a nettó 16,5 milliárd forintot, a hotellánc létesítményeiben összesen 404 ezer vendég, 1,4 millió vendégéjszakát töltött el az elmúlt évben.
Jászai Gellért, a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója a cég közleményében kifejtette: a vállalatnál zajló tőkeemelés sorozat célja, hogy a tőzsdei társaság tulajdonába kerülő szálloda és kempingüzemeltető vállalatokat közös szakmai irányítás alá vonják, amiben vezető szerepet szánnak a Hunguest Hotels Zrt.-nek.

“Magyarország legnagyobb szállásadó vállalatát szeretnénk létrehozni, amely széles spektrumban, a kempingektől a 3-4 csillagos szállodákig képes a belföldi turizmusban, illetve a régióban is vezető szolgáltatóvá válni” – idézi a közlemény az elnök-vezérigazgatót.

A Konzum Nyrt. részvényei március 7-én kerültek át a standard kategóriából a prémium kategóriába. Az elmúlt évben a részvények legmagasabb árfolyama 3789 forint, a legalacsonyabb 102 forint volt, a keddi kereskedést 2650 forinton zárták.

Szerdán 10 óra 51 perctől – a tőkeemeléssel kapcsolatos tájékoztatás előtt – felfüggesztették a Konzum-papírok kereskedését a BÉT-en, a kereskedést 16 óra 10 perctől állították vissza. A részvények árfolyama szerdán a felfüggesztésig 14,91 százalékkal, 2255 forintra csökkent, a kereskedés újraindulása után 2740 forintig, az előző napi záróár fölé nőtt az árfolyamuk.