Japánról adtak számot a versenyzők Keszthelyen (tvkeszthely.hu)

Japán versenyre várták az érdeklődő felsőtagozatosokat az Életfa Iskolába. A vetélkedőre 2-4 fős csapatok jelentkezhettek. Kreativitást, problémamegoldó és alkotó szellemű gondolkodást igénylő feladatokkal készültek a szervezők. A kihívás célja az volt, hogy a tanulókhoz közelebb hozzák a japán kultúrát. A házigazda intézmény diákjai különleges műsorszámokkal is készültek az eseményre – írja a tvkeszthely.hu.

A japán kultúra különböző szimbólumait keresték a diákok az egyik feladatlapon. Mindent időre kellett teljesíteni, a gyorsaságot a csapatmunka segítette. Számolási feladata is volt a tanulóknak, az eredményeknek megfelelően kellett a táblára ragasztaniuk az odaillő darabot. A tanulók között többen vannak, akik az anime-k és manga-k világán keresztül szerették meg Japánt, így izgalommal várták a megmérettetést.

„Japán kultúrának vannak különféle sorozatai. Én egyszer megnéztem egyet és beleszerettem, első látásra szerelem volt. És azóta már több mint két év eltelt, azóta tanulom a japán nyelvet már lassan fél éve. A barátaimat is ösztönöztem arra, hogy tegyék ezt és így lett egy csomó új barátom, barátnőm és nagyon boldog vagyok ezzel a japán kultúrával.” – fogalmazott Gárdos Abigél.

A csapatoknak haiku-t, azaz japán költeményt is kellett írniuk, erre 5 percük volt. Nem volt egyszerű az összetört tányér ragasztása, Japánban ezt művészi szinten gyakorolják. A versenykiírásnak megfelelően előzetesen egy, az országhoz kapcsolódó rajzzal vagy festménnyel neveztek. Az Életfa Iskola célja, hogy minél szélesebb körben ismertessék az alapítójukhoz köthető kultúrát.

„Ugye van, aki a popkultúra miatt vonzódik hozzá, és amikor aztán megtud róla másokat, akkor más miatt is érdekes lesz a japán kultúra. Valaki az ételek miatt vonzódik hozzá. Én azt gondolom ez mindig egy olyan világ, ami izgatja a fantáziánkat és a gyerekeket nagyon sokféleképpen meg lehet fogni, amikor Japánról van szó.” – ismertette Favorido Erika az Életfa Általános és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

A helyi fiatalok műsorokkal is készültek. A karate bemutató mellett a hagyományos japán húros, pengetős hangszer, a koto hangjával is megismertették a csapatokat. A citerák családjába tartozó eszköznek tizenhárom húrja van, melyeket körmöcskékkel kell megszólaltatni.

„Én nagyon szeretem a japán dolgokat. Harmadikba jöttem a suliba, most ötödikben kezdhettem el kotozni. A kotot azért szeretem, mert egy gyönyörűszép hangszer és a hangja az valami csodálatos. Olyan, mint hogyha elvinne Japánba és utaznék ott. Látnám a cseresznyefákat, ahogy kinyílnak, gyönyörű.” – mondta el Rozner Panka.

A japán verseny eredményét március 27-én ismertetik a Japán napon, melyet a Balaton Színházban szerveznek meg.