János-napi borszentelések a Balatonnál (turizmus.com)

“Négynapos” lesz a karácsony Balatonlellén, a borosgazdák december 27-én, Szent János evangélista névnapján ünnepi ruhát öltve, néhány palack szépen felcímkézett újborral indulnak el a templomba, hogy áldást kérjenek a „lélek italának” nevezett nedűre. Ünnepelnek János-napján a borlovagrendek is, igaz, a Covid-járvány miatt a korábbiaknál visszafogottabban.

A lellei hegyközség és a Balatoni Borút Egyesület december 27-én délután 3-kor a déli part egyik legszebb templomába várja a bortermelőket, és azokat is, akik elsősorban boráldási ceremónia miatt hosszabbítják meg a tónál töltött három ünnepnapot – írja a turizmus.com. A járvány elleni védekezés miatt Balatonlellén elmarad a templomi szertartás után megszokott baráti beszélgetés, de a résztvevők előtti tisztelgés ugyanolyan lesz, mint korábban. A boglári Bonus Bonorum Lovagrend ezúttal is a legszebb uniformisban várja a templomba érkezőket.

Balatonfüred Arácsi Népházában – ahol korábban 70-80 szőlősgazda borát áldották meg a különböző felekezetek lelkészei – ezúttal elmarad a szertartás, Balatonudvariban pedig az ünnepet előre hozva már karácsony másnapján megáldja az újboros flaskákat Kis Domokos atya.

A Szent-János-napi boráldás eredetéről szóló legenda szerint Aristodemus pogány főpap azt mondta Jánosnak, hogy akkor hajlandó hinni Krisztusban, ha kiürít egy mérgezett borral teli kelyhet, és az nem árt neki. A mérget először megitatták két gonosztevővel, akik azonnal meghaltak, majd miután Jánosnak a mérgezett bort felhajtotta, és attól  semmi baja sem lett, köpenyét a gonosztevőkre terítette, akik rögvest feltámadtak.

Hajdanán nemcsak a hívő bortermelők vittek bort a templomba, hanem azok is kértek áldást az italukra, akik a szentelt bornak olyan erőt tulajdonítottak, amivel beteg embert és állatot is lehet gyógyítani. A János-napi boráldás és borivás rituáléjára már  XV. századi magyar misekönyvben is találunk utalást.