Ízőrzők Siófokról (siofok.hu)

Tizenöt éve kezdték, már túl vannak a 250. Ízőrzők adáson, ami idén is folytatódik, hiszen a Duna tévé egyik legnézettebb műsorát készíti a siófoki alkotópáros – írja a siofok.hu.

Ízőrzők, a végén Siófok felirattal
Móczár István és Róka Ildikó, az alkotópáros (Forrás: siofok.hu) 

 

Róka Ildikó és Móczár István munkásságát októberben vette fel a város értékei közé a siófoki értéktár-bizottság, majd ezt követően novemberben a városnapon Siófokért Érem kitüntetésben részesültek. Nem ma kezdték a televíziózást, István már 1969-ben, 19 évesen természetfilmeket készített, majd a Siotournál ismerkedtek meg és attól fogva közösen tévéznek, filmeznek; előbb független filmesként, majd a Sió tévé riportereként-operatőreként.

„Takács Sándor, a kulturális központ igazgatója ismerte a filmjeinket, ő hívott bennünket a Sió tévéhez – eleveníti fel Móczár István. – Jó csapatba, igazi alkotóműhelybe kerültünk, ahol ugyan híradózni is kellett (valutázók, örömlányok közé menni), de azt is csinálhattuk, amit igazán szeretünk: a természet, a helytörténet, a kultúra a mi érdeklődési körünk.”
Az „ízes” hagyományok megörökítését a Paprika tévében kezdték, majd a Duna tévé következett, ahol az első kísérleti adás óta külső munkatársak. „Amikor 2007-ben elkezdtük az országjárást az Ízőrzők kedvéért, álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ennyi évet, epizódot megér – árulja el Róka Ildikó.
Mivel azonban folyamatosan magas a nézettsége, és nem csak az új adásoké, hanem az ismétléseké is, a Duna tévé is ragaszkodik hozzá. Így aztán életformánkká vált az elmúlt másfél évtizedben: tavasztól őszig járjuk az országot, egy forgatás általában két napon át tart, majd utána három nap a vágás és a következő héten már indulunk is új helyszínre. Amikor megérkezünk, sok helyen csodálkoznak, hogy csak ketten vagyunk, nem egy nagy stáb jött és azon is, hogy nem Pestről, hanem Siófokról. Erre büszkék is vagyunk, minden epizód végén ott a Siófok felirat a dátum mellett. Nagyon sok kis helyi csodát látunk országjárásunk során, van, hogy a fél falu velünk tart helyszínről-helyszínre. Olyan is előfordult, hogy amikor megérkeztünk, semmi sem volt előkészítve, se főzők, se hozzávalók, de azt a helyzetet is sikerült megoldani, az elkészült műsoron semmi sem látszik meg ebből.
„Szeretjük csinálni, az a jelszónk, hogy forgassunk egy jó filmet, érezzük jól magunkat” – teszi hozzá István, aki Kárpátaljáról indulva érkezett Siófokra, Ildikó azonban mondhatni „tősgyökeres”: édesapja ugyan Siójuton tanított, de a nagyszülőkkel sokáig Kilitiben élt, nem is messze attól a háztól, amiben jelenleg él a tévés alkotópáros. Folyamatosan ajánlanak nekik egy-egy, még fel nem fedezett települést, vagy éppen ők keresnek leendő forgatási helyszínt, máskor pedig maguk a települések jelentkeznek, hogy szeretnének bekerülni az Ízőrzőkbe, mely nem csak az ízes és egyéb helyi hagyományokat őrzi meg az utókornak, hanem a klasszikus filmes-tévés műfajt is a kereskedelmi tévék divatossá vált főzős „showműsorai” mellett.
Azt is hangsúlyozzák, hogy Somogy megyére különösen odafigyelnek, természetesen Siófok, sőt, külön Kiliti is szerepelt már az Ízőrzőkben, melynek egyhamar aligha lesz vége, hiszen amikor nem forgatnak (főképpen ősztől tavaszig) előadásokra is hívják őket, Ízőrzők elnevezésű főzőcsapatok, sőt, Ízőrzők klubok alakultak szerte az országban…