Izgalmas téli szezon a Badacsonyi Borvidéken

Január 20-án újraindul a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület által szervezett Borbarangolás rendezvénysorozat a badacsonyi borvidéken. Szombattól öt hónapon át hétről hétre más borosgazda tölti be a házigazda szerepét és biztosít borkóstolási és étkezési lehetőséget.

A borvidék borászai, éttermei és szálláshelyei tíz évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy bővítik szolgáltatásaikat, egész éven át nyitva tartanak és programokat biztosítanak az ide érkezőknek, a fürdőszezonon kívül is vonzóvá téve a térséget.

Az összefogás sikerességét bizonyítja, hogy idén immár tizenkettedik alkalommal indul útjára a Badacsonyi Borbarangolás programsorozat, amely nemcsak a vendégek körében lett egyre népszerűbb évről-évre. A 2007-ben tíz pincével induló programhoz időközben újabbak csatlakoztak, így már 19 helyszín közül lehet választani – mondta Illés Zoltán, az Egyesület elnöke hozzátéve, hogy a desztinációba érkező vendégek száma az elmúlt években a fürdőszezonon kívüli időszakban mintegy ötödével növekedett, és a borvacsorákat a legtöbb vendég már éjszakai szállással is összeköti. A fő cél, hogy a térség nevezetességeire, kincseire, a borra építve télen és tavasszal is vonzó úti cél legyen Badacsony és környéke.

A borvidék szolgáltatóit tömörítő Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesületnek közel 200 tagja van: szállásadók, borászok, éttermek, vállalkozók és más idegenforgalmi szolgáltatók, valamint a desztináció önkormányzatai (Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Szigliget, Ábrahámhegy), akik felismerték, hogy összefogással hatékonyabbak lehetnek. A több, mint 10 éves  együttgondolkodás és együttműködés „kézzel fogható” eredményei közé tartozik a Badacsony New Yorkban exkluzív kóstoló április 14-én a patinás New York Kávéházban, a borvidék három meghatározó borfajtáját,  játékos és izgalmas formában  középpontba állító Bortriatlon, melynek állomásai: a Szürkebarát Túra május 12-13-án, a Kéknyelű Virágzás június 2-3-án, és a Rizling Vakáció október 13-14-én. Május 20-án, Pünkösd vasárnap újra várják a szerelmes párokat a Rózsakőhöz a hagyományos Pünkösdi eljegyzésre, mely felejthetetlen élményt nyújt nemcsak a pároknak.

Az együttgondolkodás és összefogás legragyogóbb példája, az  Egyesület által működtetett Badacsonyi Régiójáró busz is újra közlekedik tavasztól, a megnövekedett vendégforgalom kiszolgálása érdekében bővülő menetrenddel: szeretnék minden hétvégén elérhetővé tenni a szolgáltatást. Az Egyesület több éve várja szakvezetéses túrákkal is a vendégeket, idén április elsején holdfénytúrával indul a túraszezon és szinte minden hétvégére jut egy-egy különleges túra, egészen december 1-jéig.

Az Egyesületi programokon túl a desztináció tag-önkormányzatai is izgalmas és érdekes programokkal várják a vendégeket.

  • Badacsonytomajon a Hetedhét Badacsony rendezvénysorozat felöleli az egész évet, Badacsonyörsön a teljesen megújult és különleges örökzöld fagyűjteményéről híres Folly Arborétum az év minden napján nyitva tart.
  • Egyértelmű siker a téli strand Szigligeten, különösen a szaunaház vonzza az érdeklődőket. Az üzemeltetés első két hónapja bebizonyította, hogy érdemes volt belevágni, mert hétköznapokon is egyre többen mozdulnak ki egy kis korcsolyázás vagy szaunázás kedvéért – mondta a hirbalaton.hu-nak Balassa Balázs polgármester. A jégpálya és a szauna is egész héten nyitva tart, a szaunát azért is kedvelik a látogatók, mert nincs az országban még egy olyan hely, ahol ilyen kiváló adottságokkal rendelkezik a szaunához kapcsolódó merülőmedence – a Balaton maga.A jégpálya a tervek szerint február 15-ig tart nyitva a  strandon.  Csütörtök délutánonként elsősorban a családoknak igyekeznek kedvezni  különböző vetélkedőkkel, kedden és pénteken a zenéé a főszerep a jégpályán.
  • Badacsonytördemicen az Ökoturisztikai Látogatóközpont folyamatosan nyitva tart, a kiállítások mellett egyedi színfolt a kínálatban a vízi túrák és a az új vízi tanösvény.
  • A Badacsony Régió ízeit májustól októberig a Látogatóközpont mellett működő Lábdi Piacon kóstolhatják meg a vendégek. Igazi családi program állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és mezítlábas ösvénnyel.
  • Ábrahámhegyen január 27-én Hagyományőrző falusi disznóöléssel indul az év, de emellett még számos izgalmas rendezvénnyel várják az érdeklődőket.

A naptárba mindenképpen érdemes feljegyezni a híres-neves Ábrahámhegyi Bornapokat (augusztus 01-05.), illetve a vidám szüreti mulatságot, a Murcifesztivált (szeptember 28-30.).

További érdekességek és aktuális információk találhatók az Egyesület weboldalán.