Itt tart az albérletpiac a Balaton körüli megyékben

A korábbi évekhez képest nehezebb helyzetben lesznek azok, akik albérletben szeretnék megoldani a lakhatásukat a jövőben, köztük az érettségi után egyetemre tartó vagy munkát vállaló diákok. A legolcsóbb kiadó lakások ugyanis már “elkeltek”, a választék szűkebb lett, a bérleti díjak pedig feljebb mentek – áll az ingatlan.com elemzésében, amely ismerteti az országos albérletpiaci trendeket. Emellett bemutatja, hogy Veszprém, Somogy és Zala megyében és a megyeszékhelyeken, valamint a nagyobb városokban mennyiért lehet lakást bérelni, hogyan alakult az ottani kínálat az utóbbi egy évben és milyen hozamokat lehet elérni a lakáskiadással. 

 

Az országos kínálatban elérhető albérletek bérleti díja hónapok óta fokozatosan emelkedik. Ennek eredményeként a fővárosban például május közepén 175 ezer forint volt az átlag, ami 35 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Ezzel párhuzamosan a tizennyolc megyeszékhelyen az összesített átlagos bérleti díj 18 százalékkal 118 ezer forintra nőtt. Persze az országon belül jelentősek az eltérések: a nyugat-magyarországi megyeszékhelyeken 120-135 ezer forint, a kelet-magyarországiakban pedig 100-120 ezer forint volt az átlagos bérleti díj május közepén.

Veszprém megye

Az ingatlan.com elemzése szerint Veszprém megyében május közepén 288 lakóingatlant várt bérlőre, ami 8 százalékos visszaesésnek felel meg. A megyei átlagos bérleti díjak 160 ezer forintra, azaz 39 százalékkal nőttek.  A legerősebb albérletpiaccal a megyeszékhely rendelkezik a megyén belül. Veszprémben 126 darab albérletből válogathattak a bérlők, ez 26 százalékkal marad el az egy évvel korábbi kínálattól. Idén májusban havonta 150 ezer forintra rúgtak az átlagos bérleti díjak, ez több mint 30 százalékos drágulásnak felel meg éves összevetésben. A megyeszékhelyen a lakáskiadással 4,73 százalékos hozamot lehet elérni.

Somogy megye

Az ingatlan.com elemzése szerint Somogy megyében május közepén az országos trendekkel ellentétben alakult a piac: 227 lakóingatlant várt bérlőre, ami 14 százalékos bővülésnek felel meg.  A megyei átlagos bérleti díjak 120 ezer forintra, azaz 20 százalékkal nőttek.  A megyén belül Siófok és Kaposvár rendelkezik a legerősebb albérletpiaccal. A Balaton-parti város szintén kivételnek tekinthető az országon belül, mivel bővült a kínálat: 107 darab kiadó lakás volt elérhető, ami 19 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az átlagos siófoki bérleti díj 12,5 százalékkal 135 ezer forintra emelkedett.

Zala megye

Az ingatlan.com elemzése szerint Zala megyében május közepén 117 lakóingatlan várt bérlőre, ami 11 százalékos visszaesésnek felel meg. A megyei átlagos bérleti díjak 120 ezer forintra, azaz 20 százalékkal nőttek.  A legerősebb albérletpiaccal a megyeszékhely rendelkezik a megyén belül. Zalaegerszegen 33 darab albérletből válogathattak a bérlők, ez 3 százalékkal marad el az egy évvel korábbi kínálattól. Idén májusban havonta 140 ezer forintra rúgtak az átlagos bérleti díjak, ez több mint 27 százalékos drágulásnak felel meg éves összevetésben. A megyeszékhelyen a lakáskiadással 6,63 százalékos hozamot lehet elérni.

Balogh László szerint a már említett kamatemelkedés miatt sokan későbbre halasztják a lakásvásárlást, egy részük ideiglenesen az albérletet választja. Ugyanakkor a szakember úgy látja, ha valaki most is hitelképes és hosszú távon biztosan tudja törleszteni a hitelét, akkor érdemes a vásárlás mellett döntenie az albérlet helyett. Ha a kamatok lejjebb mennek, akkor olcsóbb hitelekkel kiválthatóak a drágább kölcsönök. Amennyiben pedig a kamatok hosszabb távon sem kerülnek lejtőre, akkor az albérletek drágulása miatt nehezebb lesz előteremteni a megvásárlandó lakáshoz szükséges önrészt.  Az ingatlan.com elemzése szerint az albérletpiac jövője szempontjából kulcskérdés, hogy a befektetők mennyire látnak fantáziát a lakáskiadásban. Ha ez számukra nem nyújt megfelelő hozamot, akkor a megfizethető albérletek kínálata tovább szűkülhet, ezzel pedig a bérlők járnak rosszabbul. Volt ez másként is, a pandémia hatására másfél évvel ezelőtt rekordszintre bővült a kínálat az albérletpiacon, ami a bérleti díjakat is negatív irányba tolta. A jelenlegi helyzetben az egyre kisebb kínálat drágulást idéz elő, miközben a lakóingatlanok árának emelkedése miatt a lakáskiadás hozama nem növekszik.