Itt az újabb poloskainvázió (likebalaton.hu)

Hatalmas invázióra kell számítani idén a Balatonnál is. Ezekben a hetekben fejlődik ki ugyanis a poloskák második generációja. Ahogyan hidegebbre fordul az idő, a rovarok igyekeznek majd behúzódni a házakba, lakásokba, hogy búvóhelyet találjanak a télre.

A rovarok az utóbbi időben már szinte mindenütt elterjedtek, de vannak fertőzöttebb területek is, a Balaton körül Siófok, Balatonfüred és Keszthely környéke az, ahol nagyon sok bosszúságot okoznak – írja a likebalaton.hu.

Az ázsiai márványospoloska a szájszervét használja a táplálkozáshoz. Rothadást előidéző nyálat fecskendez a gyümölcsbe, zöldségbe, majd kiszívja belőle a tápanyagot tartalmazó nedveket. Lakmározása után a gyümölcsök felületén gödröket, pöttyöket hagy, így a terményt már nem lehet eladni, pár nap alatt pedig meg is rothad. Több mint százféle gyümölcsöt és zöldséget kedvel és tesz tönkre – köztük az almát, a sárgabarackot, az őszibarackot, a körtét, a cseresznyét, a kukoricát, a szőlőt, a babot, a paprikát, a paradicsomot.

Magyarországon az első példányokat 2013 őszén fogták be a kutatók. Még 2014 tavaszán is csak három városban találkoztak vele, azóta viszont ellepte hazánkat és egyre nagyobb károkat tesznek a kertekben.

Egy zárt agráros Facebook-csoportban szúrta ki az egyik agrár oldal, hogy létezik egy igen egyszerű és hatékony módszer ellenük. Ezzel fel lehet venni a harcot a poloskák ellen. Egy kerttulajdonos osztotta meg tapasztalatait, aki tavaly észrevette, hogy amikor a szalmatakarásból kikelt néhány búzaszem, a poloskák azonnal elkezdték a kalászoló zöld gabonát szívogatni a paprika és a paradicsom helyett. Ezt követően ültetett néhány szem búzát négyzetméterenként, és habár már csak szeptemberre kezdtek kalászt nevelni, ezekkel már az egész kertből össze tudta gyűjteni a poloskákat. Így az ősszel érő gyümölcseit alig érte kár – tudósít a likebalaton.hu.