Itt a medvehagyma-szezon

A hirtelen jött tavasznak köszönhetően a Balaton-felvidéken már szedhetjük a jellegzetes fokhagyma illatot árasztó medvehagymát. A közelben Bakonybél, Dég és Gyenesdiás  környékén vannak bőségesen lelőhelyek, előbbi településen múlt héten szervezett túrán volt lehetőség gyűjteni e magas ásványi anyag tartalmú növényt. Bakonybélben vasárnap lehet csatlakozni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által meghirdetett Medvehagymás geotúrára.

A medvehagyma – népies nevén sásihagyma – gyöngyviráglevél-kinézetű, fokhagymára emlékeztető illatú, vadon termő fűszernövény. Mára gasztronómiai értéke lett, szinte fogalommá vált, amelyet az egészséges táplálkozással, természetközeliséggel, bioételek fogyasztásával kapcsolnak össze.

Bár szinte az egész országban előfordul, a legtöbb a Mecsekben és a Bakonyban terem belőle. Sós íze miatt a sószegény diétát tartók számára is ajánlják, de fogyasztani friss, üde zöld leveleit célszerű, mert ha már virágot nevel, az íze élvezhetetlen lesz.

A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott a gyűjtése. A hatályos rendelkezés értelmében személyenként (és naponta) 2 kg szedhető. A természetes hazai medvehagyma állomány védelméért érdemes egy-egy tőről csak a levelek felét leszedni, mert így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosított marad.

A medvehagyma hatóanyagai közel megegyezőek a fokhagymáéval, amelyek a kéntartalmú vegyületek és ezek módosulatai. A medvehagymában található A, B1, B2, C és E, F vitamin, valamint levelének magas az ásványi anyag tartalma (vas, magnézium, mangán, kácium, kobalt, cink, szelén). A levelében található allicin miatt antibiotikus hatású, ezért jól használható gyomor és bélfertőzések kezelésére. Jó hatással van a szív és az érrendszeri betegségekre, mivel koleszterin és vércukorszint csökkentő hatása is van. Sötétzöld színű levelében sok klorofill található, ami kitűnő antioxidáns.

A felhasználás módja nagyon sokféle. Frissen a leghatékonyabb és legfinomabb.