Ismét többen szorultak a balatoni vízirendőrök segítségére

Három esetben is segítettek a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai kedden a tó északi partján. A mentések idején másodfokú viharjelzés volt érvényben.

 

A nap folyamán az északi part közelében egy sup vízieszközt használó fürdőző, és egy kajakos sodródott el az erős szél miatti hullámzásban, egy vitorlás kishajó pedig meghibásodott, fedélzetén két férfi tartózkodott. A bajba jutottak a vízirendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan partra jutni – tájékoztatott a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.

A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy a vízen, vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat.

Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

A viharjelzés figyelembe vételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon.