Ismét megnyílik a vendégek előtt Badacsony híres műemléke (Magyar Építők)

Elkészült az északi Balaton-part 2011-ben műemlékként is elismert épülete, a badacsonytomaji Tátika étterem felújítása. A város kikötője közvetlen szomszédságában található kulturális emléket az EB Hungary Invest Kft. újította fel, a beruházás elkészültéről is a cég tájékoztatott egy Facebookon közzétett posztban.

(Fotó: EBH Invest)

 

A Közbeszerzési Értesítő adatai szerint az EBH Invest az épület rekonstrukciójára, az Everling Városépítő Kft. pedig a környezetének megújítására szerződött a BTTF Badacsony és térsége Turisztikai Fejlesztő Nzrt.-vel – írja a Magyar Építők.

A Callmeyer Ferenc tervezte épület eredetileg közvetlen a vízparton állt, konzolja a víz fölött feküdt, azonban a rendszeres téli jegesedést nem bírta, így később feltöltötték az előtte található területet és ma itt terasz található. A Tátika az 1980-as években is kapott egy átépítést, szintén Callmeyer Ferenc tervei alapján.

Miközben az 1962-ben átadott műemlék mai állapotában is idézi egykori kinézetét, a felújításnak köszönhetően új funkciókkal is gazdagodott – derül ki a kivitelező Facebook-posztjából, majd hozzáteszik: a tervek szerint a megnyitást követően az alsó szintjén információs iroda, illetve a turisták fogadását, várakozását szolgáló közösségi tér jön létre, a felső szint pedig étteremként működik továbbra is.

A projektben többek között gépészeti szerelési munkákat (hőszivattyús fűtési rendszer, víz- és szennyvízhálózat, fűtés);
valamint villamos erős- és gyengeáramú szerelési munkákat (biztonságtechnikai rendszer, számítástechnikai rendszer, villámhárító)
és felvonóépítést is végeztek összesen több mint ezer négyzetméteren.