Ismét jelentkeznek a telefonos csalók (tvkeszthely.hu)

Telefonos csalók akcióban! Még mindig sok a telefonos csaló, keszthelyieket is hívogatnak a bűnözők. A rendőrség információja szerint elsősorban személyes és pénzügyi adatokra kérdeznek rá a magukat ügyfélkapcsolati munkatársnak kiadó szélhámosok. A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy telefonon sose adjunk meg adatokat ismeretlennek. Ha ilyen hívást kapunk mindenképpen értesítsük a hatóságot – írja a tvkeszthely.hu.

 

Bankok nevében telefonálnak csalók, így próbálják megszerezni az ügyfelek személyes és pénzügyi adatait. Legtöbbször jogosulatlan bankkártya-használatra vagy átutalásra hivatkoznak. Az állítólagos kedvezményezettet is megnevezik, ezzel próbálják hihetőbbé tenni állításukat. A Keszthelyi Rendőrkapitányságra csak kedden négy telefonáló csalóról érkezett bejelentés. Az egyenruhások azt tanácsolják, a legfontosabb, hogy bontsuk ezt a vonalat, a bankok ugyanis soha nem kérnek telefonon ilyen adatokat.

„A jellemző elkövetési mód, az az, hogy felhívják az érintett személyeket és azt mondják, hogy a banknál az ő bankszámlájukról fizetési tranzakciót kezdeményeztek, és hogy ezt meg tudják akadályozni, telepítsenek egy applikációt a telefonjukra. És ezzel a telepített applikációval egy távoli asztallal kerülnek kapcsolatba, amiről a bankkártyájukhoz hozzáférnek és esetleg ténylegesen megtörténik ez a számláról történő leemelés, tranzakció.” – hívja fel a figyelmet Dr. Lakics Andrea a Keszthelyi Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója.

A rendőrség arra is felhívja a figyelmet, hogy semmilyen körülmények között ne utaljunk át idegeneknek összeget. Úgy fogalmaztak, ahogy az utcán szembejövő idegennek nem adjuk meg a bankkártyánk adatait, úgy egy telefonálónak se tegyünk. A pénzügyi intézmények ügyintézői ismerik a szükséges adatainkat. Ha valakit feltételezhető csaló hív fel, szakítsuk meg a vonalat, és azonnal értesítsük a rendőrséget a 112-es segélyhívón, vagy a körzeti kapitányság telefonszámán.