Ismét feltárásokat végeznek Balatonszemesen (sonline.hu)

Az egykori Mindszent pálos kolostor területén nyolcadik alkalommal végeznek feltárásokat a régészek Balatonszemesen az önkormányzat megbízásából.

Az idén tavasszal adták át Balatonszemesen a kolostorhoz vezető pálos tanösvényt, amely látványosan megnövelte a romokhoz érkező látogatók számát. A helyi önkormányzat fontos turisztikai fejlesztési célnak tekinti a feltárás helyszínét. Puskás Antal, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke, Szentirmay Tamás, a Rend Tartományfőnöki Hivatalának vezetője, Borza Miklós plébános, Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója, Rózsa Sándor, az Agg­teleki Nemzeti Park Őrszolgálatának vezetője és Zag Gábor, Pécs alpolgármestere is felkeresték az ásatást a napokban – tudósított a sonline.hu.

Végh András ásatásvezető elmondta: az idén a 15. századi templomhajó déli felének feltárását folytatták. Az elbontott téglapadló szintjéről indultak és végig szórvány embercsontokat tartalmazó sírföldben mélyítettek, amíg elérték a temetkezések szintjét.

Három sírt tártunk fel. A temetkezések egy Mária Terézia-érem tanúsága alapján feltehetően a 18. századból származnak  A templomhajó 15. századi építési rétege alatt egy kemencét tártak fel, amelyet a 13. század végétől a 14. század második feléig használtak. Ezek a korai remetetelep létéről árulkodnak.

– emelte ki Végh András.

Papp Attila, a Civil Régészeti Alap Egyesület vezetője elmondta: a szentély déli oldalán több új kőfaragvány került elő, az idei eredményekkel együtt a templom kiszerkeszthetővé válik és lehetőség nyílik 3D-s rekonstrukció készítésére.

Az önkormányzati szándék meg van arra, hogy hamarosan egy alapfali rekonstrukció készüljön, tömegében és alaprajzában kézzel foghatóvá tegye a kolostor mára már jól megismert, Zsigmond-kori templomát – tette hozzá Papp Attila. Az idei ásatáson is végzett és még tanulmányait folytató huszonhét hallgató segédkezett, valamint a megyei múzeum régésze, Varga Máté vett részt a feltárásokon.