40 napig nem fog esni, de már emelkedőben a Balaton vízszintje

Medárd napkor igencsak esett az eső, de azért 40 napig nem fog tartani – ígéri a Balaton meteorológusa. A tó vízállása az esőzések miatt ismét növekvőben van, szerdán átlagosan 125 cm volt. A magas vízszint csütörtökön erős északi széllel, viharos széllökésekkel is párosul, így a tó vize várhatóan ismét kicsap a déli part mélyebben fekvő részein.

Az elmúlt napok felhőszakadásai, záporai után felmerül a kérdés, mennyire megalapozott a népi hiedelem, megfigyelés, miszerint ha Medárd napján esik, akkor 40 napig esni fog. Márpedig június 8-án, Medárd napján nem is akárhogy esett, a viharban kidőlt fáknak halálos áldozatai is voltak Dombóváron.  (A vihar meteorológiai elemzése itt található.)

Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője a hirbalaton.hu megkeresésére elmondta, a népi hiedelem annyiban mindenképpen helytálló, hogy Medárd nap körül nagy az esély a több hétig tartó, csapadékosabb (főként zivataros) időszakra. Ez az elmúlt esztendőkben nem mindig jött be, idén viszont igen, ami nem számít szélsőséges időjárásnak.

A szakember emlékeztetett rá, hogy már Medárd nap előtt is gyakoriak voltak a Balaton térségében a helyi zivatarok. Június 8-án és június 12-én egy gyengébb mediterrán ciklon csatasorba rendezte a zivatarfelhőket, amelyek így hevesebb esőzéseket, felhőszakadásokat hoztak. Ha nem is ilyen sokra, de kisebb esőkre a következő napokban, a hétvégén is számítani lehet az üdülőrégióban.

A vízállásról

A Balaton vízgyűjtőjére hulló csapadéknak köszönhetően ismét emelkedik a tó vízszintje. Nem nehéz megjósolni, hogy a szerdai 125 centiméteres átlagos vízállás hamarosan 126 centiméterre fog nőni. Ez felette van a 120 centiméteres üzemi vízszint-maximumnak, de tavasszal ennél magasabb is volt már.

Horváth Ákos szerint a magas vízállás legfeljebb csütörtökön okozhat némi problémát, vízkicsapódásokat a déli parton, amikor erős északi szélre lehet számítani viharos erejű, maximum 60 km/órás erősségű széllökésekkel.
A következő napokban is várható, de már csak rövidebb ideig tartó csapadék az üdülőrégióban. Felhőszakadásra, nagy záporokra már kevesebb lesz az esély. Csütörtökön szeles lesz az idő, a hőmérséklet egyre emelkedik, de a következő hét elejéig nem tér vissza a kánikulai forróság a Balaton-régióban – a meteorológus előrejelzése szerint.