Ismét a Festetics kastély a leglátogatottabb (Keszthelyi TV)

203.778 fő – pontosan ennyi látogatója volt 2017-ben a Helikon Kastélymúzeumnak. Ezzel ismét Magyarország leglátogatottabb kastélya lett a keszthelyi.

A statisztikák szerint a nyári hónapokban kevesebben, de szezonon kívül többen tekintették meg a hat állandó kiállítás valamelyikét, vagy akár az összeset, hiszen a kombinált jegyekből többet értékesítettek, a vendégek 28 százaléka vásárolta ezt a jegytípust. Július végén, a borongós időben kígyóztak a sorok kastélynál.  Akkor három nap alatt csaknem tízezer jegyet értékesítettek. Az ilyen napok is hozzájárultak ahhoz, hogy ismét Magyarország leglátogatottabb kastélya legyen a Helikon Kastélymúzeum.

„Március, április, május időszakok azok pedig abszolút emelkedtek, illetve az, hogy októberben még több mint 10 ezer látogatónk volt az abszolút jelentős emelkedés. Néhány ezreket emelkedtünk minden egyes hónapban, többet mint amit itt elveszítettünk” – a kastély igazgatója a látogatottság havi bontását magyarázza. Pálinkás Róbert azt mondja, hogy a strandidő miatt nyáron kevesebb volt a látogató, amit a többi hónap emelkedése kompenzált. Jelentősen nőtt a kombinált jegyek száma. Pontosan 55350 fő váltott olyan jegyet, mellyel mind a hat állandó kiállítást megtekinthette. A növekedésben közrejátszott, hogy 2017-ben már két nap állt a vendégek rendelkezésére, hogy felhasználják jegyüket. A kastélymúzeumban 2011 és 2016 között mintegy 2,8 milliárd forintnyi fejlesztést valósítottak meg, melyek szintén közrejátszottak abban, hogy ennyi látogató érkezett Keszthelyre. A beruházások tovább folytatódnak, az eddigieknél sokkal nagyobb léptékben.

„Az elkövetkezendő két-három évben valamivel több mint 8 milliárd forintnyi fejlesztést fogunk megvalósítani. Tehát ha megnézzük, az előző fejlesztési ciklushoz képest a jelenlegi fejlesztési ciklus ez háromszorosa. Ezek grandiózus fejlesztések, mondhatnám azt akár, hogy történelmi léptékű fejlesztések lesznek a Helikon Kastélymúzeumban. A parkunk fog bővülni, visszaáll az eredeti forma, újabb és újabb kiállításaink lesznek. Olyan turisztikai attrakciókat tudunk majd megvalósítani, ahol a hozzánk érkező látogatóknak a köre az egyre nagyobb lesz” – nyilatkozta az igazgató.

A kastély vezetése úgy véli, hogy 2018-ban is elérik a 200 ezres látogatottságot. Ezt persze nagyban befolyásolja az időjárás. Több programmal és nyújtott nyitva tartással készülnek, így a strandidőben és szezonon kívül is jobban vonzzák a látogatókat.