Iskolahajó programot indítanak a Balatonon a vízimentők (Vitorlázz Itthon)

2020-ban a koronavírusjárvány nem csupán a turisztikai szereplőknek hozott megpróbáltatást. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata is nehéz éven van túl, ugyanis az egyik fontos bevételi forrásuk a rendezvénybiztosítás szinte eltűnt. Ugyanakkor a szervezet hitvallása – amely húsz éve változatlan – az előre tekintés, ha kell új ösvények kitaposása, eddig nem létező szolgáltatások létrehozása. Most is ebben gondolkodnak: hamarosan indul az Iskolahajó program, melynek keretében a tapasztalatlanabb vitorlázóknak, hajósoknak nyújtanak magas szintű képzést. A Vitorlázz Itthon évértékelő sorozatában Bagyó Sándorral a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnökével készített interjút. 

Ami nekünk óriási nehézséget okoz, az az anyagi fennmaradásunk. Mivel mi egy nem normatív állami finanszírozásban működő önkéntes civil szervezet vagyunk – tehát mi az állami költségvetésnek nem vagyunk a része – ezért saját szolgáltatásainkból tartjuk fenn a vízimentő szolgálatot.

-kezdte a Vitorlázz Itthonon megjelent beszélgetést a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke. Bagyó Sándor kifejtette:  a 2020-as év rendezvénybiztosítási területen hetven százaléknyi mínuszt hozott,  az alapszolgáltatásukban, a strandi vízimentésben is harminckét százalékos csökkenést könyveltek el. Az idei esztendőben ugyanakkor a szárazföldre csoportosítottak át erőforrást, a Gattyán Alapítvány segítségével mentőautót vásároltak, amit a lakosság és egy-két kisebb cég adományából sikerült  nagyon magas színvonalra felszerelni. Ez a mentőautó a nyári idegenforgalmi főszezonban közszolgálati mentőfeladatokat látott el az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt ábrahámhegyi székhellyel, az északi parton tevékenykedett,  most pedig  a COVID-tesztelésben is részt vesz – sorolta az elnök.

Bagyó Sándor elárulta: a meglévőek mellé egy új szolgáltatással készülnek.

Teszteltem a közvéleményt, hogy mi lenne, ha a vízimentők egyfajta „Iskolahajó programmal” állnának elő. Nagyon sokan bátorító és alátámasztó indokokat mondtak, hogy miért lenne jó, ha foglalkoznánk ezzel.

-fogalmazott. A program részleteiről elmondta: a Balatonon is és a nemzetközi vizeken is tendencia az, hogy nagy hajókat vásárolnak az emberek, vitorláznak, hiszen újra divat lett a vízenlét. Nagyon sok olyan ember van, akinek van képesítése, de a hozzá párosodott gyakorlati, operatív tudását nézve van hova fejlődnie. Emellett hozzájuk is nagyon sok olyan vízimentő ifjonc jön, aki nem Balaton környéki. Nagyon szeretnének megtanulni jól hajózni. Így merült fel már több, mint öt évvel ezelőtt, hogy legyen egyfajta iskolahajó, ahol a hajózás alapjait, a vitorlázás alapjait meg tudják tanítani először a saját embereiknek, aztán olyanoknak, akiknek már van képesítésük, de  a tudás nem párosult hozzá, vagy a gyakorlati idő kevés volt nekik és féltik az általuk megvásárolt nagyhajót.

A napokban alá is írják a hajóra a szerződést, mellyel a jövőben a téli vitorlázásra mellett a szélsőséges helyzetek begyakorlására is komoly hangsúlyt fektetnek tréningek formájában.

Gyakorlatilag egy, a piacon elérhető szolgáltatást fogunk ebből csinálni. Ha mi vízimentők ebben még egy-két jó vitorlázó segítségét oktatóként igénybe tudjuk venni, akkor egy nagyon komoly, újfajta megközelítés lesz, hogy miként kell biztonságosan hajózni rossz időjárásban, szélsőséges időjárásban és amúgy a hétköznapokban. 

zárta a gondolatot Bagyó Sándor.  

A teljes interjú a www.vitorlazzitthon.hu oldalon érhető el.