Írók a Balatonnál – Irodalmi fotógyűjtemény tárlat (balatonfured.hu)

Örkény István, Juhász Ferenc, Mándy Iván, Pilinszky, Kassák, Illyés, Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Ottlik Géza együtt. A Vaszary Galériában nyílik kiállítás a Balatonnál nyaraló írókat megörökítő korabeli fényképekből. Mindenki itt van, aki számít, hiszen az ötvenes, hatvanas, hetvenes években a Balatonnál keresett némi felüdülést az írók zöme.

Balatonfüred, Tihany, Szigliget a három sarkalatos helyszín. Vendégeskedés Lipták Gábor füredi házában, a szigligeti alkotóházban illetve a nyaralókban ellesett pillanatok. Remek, keresetlen beállítású képek Nemes Nagy Ágnesről és Ottlik Gézáról, ahogy egy csónakban ülnek. Pilinszky a Rege cukrászda teraszán mereng, Juhász Ferenc sajátos mozdulattal vízbe ugrik, Kassák sáros lapáttal a kezében, Németh László unokáival sajkodi házukban, Nagy László a csónakjában, Illyés pedig nyaralója udvarán pózol. Tüskés Tibor nyakig a Balatonban. Borsos Miklós szobrászművész a fején egy lábossal produkálja magát- Psota Irén, Ungvári Tamás, Radnóti Zsuzsa, Alfonzó, Örkény István és Makk Károly figyelik. Néhány felvételen Mészöly Miklós és felesége Polcz Alaine – két igazán szép ember, akiknek bonyolult együttélését több írásból ismerhetjük.

Közös vitorlázások, egymást karoló párok, napozások. Az ötvenes, hatvanas évek balatoni nyaralóinak hangulata.
– A Balaton csodás, ködös tükre. Hát, aki itt nem tud dolgozni, illetve alkotni, az vagy nem író, vagy hülye, vagy mindkettő – írja Fekete István 1968-ban.

Az írók balatoni térfoglalásáról szól a Petőfi Irodalmi Múzeum fotógyűjteményét bemutató Balatoni nyár- Írófényképek az 1950-es, ’60-as, ’70-es években című kiállítás. A tálat megnyitója március 16-án, szombaton, 16 órakor lesz a Vaszary Galériában.