Iránytűt adunk a téli Balatonhoz! – Megjelent a We Love Balaton ingyenes útikönyve (welovebalaton.hu)

Az utóbbi években kiderült, hogy a Balaton sokkal érdekesebb annál, hogy csak egy kedvenc nyaralóövezetként gondoljunk rá. A környék elkezdett élni, és egyre többen szeretnék, ha négy évszakban, folyamatosan megérné felkeresni a tó partját. A welovebalaton.hu útikönyvben gyűjtötte össze, hogy merre érdemes indulni télen és kora tavasszal.

Vakáció, napsütés, nyár, lángos, főtt kukorica, strand, üdülő. Nagyon sokáig valóban erről és csak erről szólt a Balaton, de az utóbbi években ez megváltozott. Egy lassú, mégis látványos változás során sok helyi vállalkozó elkezdett négy évszakos Balatonról, őszi-téli nyitva tartásról beszélni, cáfolva a tévhitet, hogy augusztus 20. után megáll az élet a tó partján. Most már inkább arról van szó, hogy akkor kezdődik.

A tömeg ugyanis elvonul, a tanúhegyek, a túraútvonalak, a látnivalók viszont nem mozdulnak, és sokszori tapasztalatunk, hogy ilyenkor nyugodtabb és élhetőbb a környék, mint a nyári főszezonban. Igaz, hogy a vasúti menetrend foghíjasabb, mint júliusban, és lehet, hogy kicsit többet kell keresnünk a nyitva tartó éttermeket, de az ilyenkor is kitartó vendéglátósok tényleg hosszú távban gondolkoznak, és minél többen vannak, annál jobban jár a régió.

Most megjelent kiadványukban a téli, valamint a kora tavaszi Balatonra koncentrálva gyűjtötték össze 136 oldalon, öt fejezetre bontva tippjeiket arról, hogy merre érdemes felfedezni ilyenkor a környéket.

Ha a környék látványosságaira kíváncsiak, bemutatnak olyan épületeket, amelyek mellett könnyen elmegyünk, mégis érdemes rájuk csodálkozni, vagy olyan látnivalókat, amelyeken keresztül a Balatonhoz kötődő művészek múltját ismerhetjük meg jobban. Feltérképezték, milyen gyerekprogramokat lehet ilyenkor találni, elmesélik a Gömbkilátó kalandos történetét, valamint a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum igazgatójával is beszélgettek arról, hogy milyen küldetése lehet az apátságnak a Balaton életében.

Ha aktív programokat keresnek, elmondják, hogy milyen várromokat érdemes felfedezni, melyik tanúhegyeket kell megmászni, de azt is elárulják, hol található sípálya a környéken, vagy azt, hogy merre érdemes indulni, ha a Via Ferratát próbálnák ki.

A gasztronómiáért rajongóknak összegyűjtötték a remek éttermeket, amelyek télen is nyitva tartanak, ajánlják a karácsonyi borokat, szilveszterre pedig kivételesen jó balatoni pezsgőket gyűjtöttek össze.

Adnak ötleteket balatoni szilveszterre, valamint interjúztak Balassa Balázzsal, Szigliget polgármesterével, aki több mint öt éve kezdi az újévet Szigligeten újévi csobbanással, tavaly pedig már 500 résztvevővel, több ezer néző előtt zajlott az egyik legextrémebb téli esemény.

A nyári kiadáshoz hasonlóan ezúttal is több magyarázó grafikával találkozhattak a kiadványban, többek között bemutatják a gardát, a legendás balatoni halat, és azt a különleges módszert, amellyel halászták.

A kiadvány már elérhető Budapesten és a Balaton partján is. Az útikönyvekért érdemes a Tourinform-irodákban érdeklődni, de azokon a vendéglátóhelyeken is megtalálják őket, amelyek szerepelnek a kiadványban.

Az útikönyvet online is átlapozhatják itt: welovebalaton.hu

A kiadvány a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködésben készült.