Interaktív vízisport programok is voltak a keszthelyi gyereknapon (tvkeszthely.hu)

Vitorlásfaluval is várták az érdeklődőket a keszthelyi gyereknapon. A Magyar Vitorlás Akadémia jóvoltából egy aktív sportnapban lehetett része a családoknak. Pünkösdvasárnap idén egybeesett a gyereknappal, a hosszú hétvégét sok vendég töltötte Keszthelyen.

 

Vitorlás szimulátoron is kipróbálhatták magukat a gyerekek a Zenepavilonnál. A kormány mozgatásával egy elektromos motor forgatta hajót.

 Nagyon tetszik ez a hajó, meg a papírcsónak hajtogatás is nagyon jó volt, meg a csomózás – nyilatkozta Némethy Zalán.

A gyerekekre kihívások vártak, több állomáson. Mentőmellény próba, kvíz, csomókötés is szerepelt a feladatok közt. A vitorlások által használt lobogókat is megismerhették. Kódolva írhatták le velük a nevüket.

 Nagyon jó, mert jó kis hangulatos. Tetszik, szeretek hajózni – mondta Kiss Léna.

A város felkérésére jött el Keszthelyre a Magyar Vitorlás Akadémia, hogy színesítse a gyereknapi programkínálatot. Hazánkban ez volt az első ilyen alkalom. Az akadémia célja az volt, hogy minél több fiatallal ismertessék meg a vitorlázás, valamint a vízenjárás örömét, mindezt játékos formában.

 Nem titkolt célunk ezzel a rendezvénnyel, kettő. Az egyik az, hogy bebizonyítsuk, hogy a vitorlázás bizony bárki számára, a gyerekek számára is elérhető és még akár megfizethető. Másik, hogy megmutassuk azt is, hogy ez a sportág tényleg a legfiatalabbaktól a kevésbé fiatalokig ugyancsak elérhető mindenki számára – mondta televíziónknak Szépvölgyi István, a Magyar Vitorlás Akadémia ügyvezetője.

Az állomásokat teljesítők jutalmul vízre is szállhattak. A Szigetfürdőnél bontottak vitorlát. Voltak olyan gyerekek, akiknek ez volt az első vitorlás élményük.

Kanyarodtunk össze-vissza és akkor dudált egy hajó, láttuk, hogyan tolatott ki, meg bele lehet lógatni a kezdet a vízbe – mesélte élményeit Bakacsi Bence.

Az élményvitorlázást a Keszthelyi Yacht Club edzői és növendékei vállalták. Az iskolahajókban direkt az a korosztály vitte ki a gyerekeket, akik életkorban közel állnak a vendégekhez.1879-ben alakul a KYC jogelődje, kezdetek óta céljuk, hogy megszerettessék a vitorlázást.

Buzás Attila, a KYC edzője:

Az a tapasztalatunk, mondhatjuk, hogy évszázados tapasztalatunk, hogy ezt minél előbb, minél korábban kell kezdeni. A Keszthelyi Yacht Clubnak ez a töretlen és kitartó célja, hogy a helyben élő fiatalságot megszólítsa és vízre hívja.

Tűzoltó-, rendőr és kukásautó is felvonult a keszthelyi gyereknapra. Mindegyik járműbe beülhettek az érdeklődők, de a felszereléseket is magukra ölthették. A vitorlás faluban minden állomást teljesítő kisgyerek egy kört ingyen mehetett az óriáskeréken.

A Keszthelyi TV híradása itt megtekinthető.