Interaktív terekkel bővül a Balaton vára (welovebalaton.hu)

Több fedett és interaktív teret kap a Szigligeti Vár a jelenleg is zajló felújítás során, amely 2020 tavaszára készülhet el. A vár nyáron még látogatható, ősztől azonban bezárnak, és a tervek szerint húsvétkor nyitnak ki újra. A felújítás után a látogatók sajkás csatát élhetnek majd át, páncélba öltözhetnek, buzogányt forgathatnak és interaktív térben követhetik végig a vár történetet. 

Ahogy beérünk a várba, az első beruházási elem már itt fogadja a látogatókat – mondta a welovebalaton.hu kérdésére Balassa Balázs Szigliget polgármestere, majd rámutatott a Lengyel Tóti kapura, ami gyakorlatilag a főkapu. A tervek szerint befedik és egy ejtőrácsos kaput szerelnek be, amit csak rendezvények idején mozgatnak majd. Egy szép címer is kerül majd rá, ami a vár utolsó tulajdonosaié, a Lengyel Tótiaké volt.

Egy olyan részen folyik most a munka, ahol nem volt még feltárás – ezt már Győrffy-Villám Zsombor, az ásatásokat végző régész mondta a portálnak. Kifejtette: egy 15-16. századi rétegben dolgoztak a munkatársai, ahonnan szép kerámiák, fémtárgyak, ezüstérmék és rengeteg lövedék került elő. Hozzátette, a sziklás altalajig ásnak le, mivel idáig reális, hogy leleteket találjanak. A legérdekesebb leleteik késő középkori, angol típusú textilplombák voltak – tette hozzá.

A Szigligeti Várat 1260 körül kezdték építeni, majd a 18. századig folyamatosan bővítették, de a központja mindig a felső várudvari rész volt. A 2013-as felújításkor itt is rengeteg új falat építettek, de fedett terek nem igazán létesültek, most ezt a hiányt is pótolnák.  Kialakítanak egy középkori fegyvertárat is, ahol „a vértezeteket is fel lehet venni”, de kézbe fogva érezhetjük egy pallos vagy buzogány súlyát. Terveznek még egy Balaton alakú asztalt, aminek a padlóján a 16. századi tó rajza kínál majd összehasonlítást (akkoriban Szigliget valóban sziget volt a magasabb vízállás miatt). A környező végvárak makettjeit is el fogják helyezni, de a vár mindennapjait is bemutatják majd – olvasható a welovebalaton.hu riportjában.