Interaktív délután Füreden : páratlan élővilága van a Balatonnak (veol.hu)

Interaktív előadáson mutatta be Bodó Iván halászati szakmérnök, a Balaton egyik kiváló halászati szakembere a tó víz alatti élővilágát, illetve a Balatoni halmesék című kötetét Balatonfüreden, a Tagore sétányon lévő Bodorka Vízivilág Látogatóközpontban – írja a veol.hu.

Bodó Iván a nyáron több helyszínen, de főként a Bahart sétahajóin tartott érdekes előadásokat a közönségnek a Balaton páratlan élővilágáról, kivételes természeti értékeiről. Az előadásokon az általa összeállított szemléltetőeszközökkel, képekkel tette még színesebbé a mondandóját, bevonva a felnőtt és gyermek hallgatóságot. A neves szakember ezúttal Balatonfüreden beszélt a tó különleges élővilágáról a szépszámú érdeklődőnek.

Elhangzott, a balatonfüredi látogatóközpontot üzemeltető Probio Zrt. nagy hangsúlyt helyez a környezeti nevelésre, illetve a természetvédelemre. Ennek szellemében az ismert halászati szakmérnök a tavi ökoszisztéma rejtelmeit szemléltető eszközökkel, egyebek mellett képekkel mutatta be a Balaton különleges élővilágát. Többször utalt a tó sérülékenységére és abban az emberi tényezőre, a Balaton páratlan természeti értékére.

Az érdekes bevezető után Fekete Katalin színművész a Bodó Iván által írt halverseket olvasta fel, ami játékos vetélkedőhangulatot teremtett kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A szórakoztató halversek apropóján a közönségnek ki kellett találnia az elhangzott információk alapján a halak nevét, amihez képes segédanyagot, illetve képeket is bemutattak nekik. A nyerteseket aztán apró ajándékokkal lepték meg. A halak között szerepeltek a Balaton nagy halai, így a harcsa, a csuka, a tükörponty és a védett ritkaságok, mint például a szivárványos ökle.

Bodó Iván az esemény végén beszélt a Balatoni halmesék című kötetéről, melyben a magyar tenger élővilágáról, a lenyűgöző víz alatti világról, valamint a horgászat titkairól, fortélyairól mesél minden korosztálynak.