Ingyen vonatjegy a múzeumba látogató diákcsoportoknak (turizmus.com)

Díjmentes vasúti utazással látogathatják a diákcsoportok az országos múzeumokat, valamint egyes nemzeti emlékhelyeket és műemlékeket a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint – számolt be róla a turizmus.com. Ingyenesen vonatozhatnak egyebek között Keszthelyre is, hogy felkeressék a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumot.

Mind az általános iskolai, mind középiskolai,illetve konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmények nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő tanulók ingyenes vonatjeggyel utazhatnak el az ország bármelyik múzeumába, műemlékekhez, nemzeti emlékhelyekhez. A kedvezmény jár minden tizedik tanuló után egy fő kísérő (pedagógus vagy szülő) részére is az iskola által szervezett csoportos utazáson.

Az ingyenes vonatjegyek a kulturális élményekhez a tanév során vehetők igénybe,  őszi, téli és tavaszi szünet kivételével a tanítási napokra, valamint – a látogatás szombati napra történő visszaigazolása esetén – szombati napokra is.

Az ingyenes vasúti utazással látogatható 13 múzeum között található egyebek mellett a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeum, a nemzeti emlékhelyek közül többek között a Mohácsi Nemzeti Emlékhely, a nagycenki Széchenyi-kastély, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és – kiemelt nemzeti emlékhelyként – az Országház szerepel a listán.

A műemlékek közül a Trianon Múzeum, a Zsolnay Kulturális Negyed, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely, a történelmi emlékhelyek közül a Diósgyőri vár, a fertődi Esterházy-kastély és a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum is díjmentes vasúti utazás igénybevételével látogatható a határozat szerint.