Ingatlanpiac: Balatonfüreden jelenleg szinte bármi eladható (balatonfured.hu)

Nincs megtorpanás a balatoni ingatlanpiacon, az árak folyamatosan emelkednek, a kereslet továbbra is élénk, sőt a kiemelt településeken, ilyen Balatonfüred is, vannak ingatlan típusok, amelyekből nem elég a kínálat. A koronavírus-járvány csak fokozta a balatoni ingatlanok iránti érdeklődést, Balatonfüreden jelenleg szinte bármi eladható – olvasható a város honlapján.

 

Balatonfüreden a legnagyobb mértékben a lakótelepi panellakások négyzetméter ára emelkedett, jelenleg egy átlagos állapotú 54 négyzetméteres lakás 28-30 millió forint között kel el. Nagyon keresettek a vízközeli illetve a parttól távolabbi, hegyen lévő panorámás ingatlanok, de egyre nagyobb értékkel bírnak a külterületen lévő gazdasági épületek, amelyek nyaralóként is használhatók. Tíz évnél nem idősebb átlagos családi házat 100 millió alatt nem igazán lehet vásárolni a városban, az új építésű lakások négyzetméter árai között ugyan vannak jelentős különbségek, de 800 ezer forint/négyzetméter árnál kevesebbel alig lehet találkozni.

Néhány évvel ezelőtt még felkapta a fejét az ember, hogy a parton 1,1-1,3 millió forintos négyzetméter áron árulták a lakásokat, ma már ez nem kirívó, sőt az Aranyhíd sétány környezetében 2 millió forint/négyzetméter áron is kínálnak vízközeli apartmant.

– Rendkívüli a kereslet a balatonfüredi ingatlanok iránt, nemcsak magánszemélyek, de beruházók is vadásszák a telkeket, lakásokat. Az élénk érdeklődés, befektetési kedv felveri az árakat, most tavasszal, mintegy 5 százalékkal megint drágultak az ingatlanok. A városban rengeteg új lakás épült az elmúlt években, ezek viszonylag könnyen és gyorsan elkelnek. A használt ingatlanok is szinte kivétel nélkül eladhatók, panel lakásból például sokkal nagyobb kínálatot is elbírna a piac, kis, garzonlakások pedig nincsenek is – válaszolta kérdésünkre Tanay Miklós füredi ingatlankereskedő.

A lakáspiaci élénkülést jól mutatja, hogy a KSH hivatalos statisztikái szerint 2015 óta 74 százalékkal nőtt a használt családi házak és lakások átlagos négyzetméter ára. A megyeszékhelyeken, valamint a fővárosban jelentősebb drágulás következett be, nem beszélve az ország kiemelt régiójáról, a Balatonról, itt jóval jelentősebb az áremelkedés. Vannak települések, mint például Tihany, ahol a piactól függetlenül teljesen elszabadultak az ingatlanárak, Vászoly vagy Dörgicse is igen felkapott hely lett, de akadnak települések, mint például Alsóörs, ahol az adatok szerint a 2015-ös árakhoz képest akár háromszorosára is drágultak az ingatlanok.

 

Füred az egyik legkeresettebb és legdrágább

Balatonfüred is évek óta az egyik legkedveltebb település ebből következően pedig az egyik legdrágább is. Sőt, az ingatlan.com adatai szerint az elmúlt 5-6 évben az ingatlanpiaci szempontból legkeresettebb Balaton térségi településeken átlagosan 158 százalékkal nőtt az eladásra kínált lakások és házak négyzetméter ára.

– Nincs torpanás, folyamatosan emelkednek Balatonfüreden az ingatlanárak, az értékbecslők gyakran csak három hónapra szavatolják a megállapított árat, mert utána úgyis változik a piac. Építési telek kevés van a városban, így ezek ára is esetenként irreálisan magas, pár év alatt minimum megduplázódott. Azt is látni, hogy Balatonfüred húzza magával a környező településeket, így például Balatonudvariban is nagyon keresettek az elvonulásra alkalmas nyaralók – mondja Tanay Miklós.

Az Aktív Ingatlan Iroda vezetője, hozzátette: aki el akar költözni a városból esetleg a Balatontól is, az könnyebb helyzetben van, hiszen a magas áron eladott ingatlanából az ország más részein talál megfelelő lakást, házat magának, aki viszont helyben szeretne kisebbről nagyobb lakásra cserélni, gondban lehet.

Bár a koronavírus-járvány megjelenésekor tavaly tavasszal egy-két hónapra megtorpant az ingatlan piac, azóta azonban folyamatosan emelkedik az ingatlanok ára és nő a kereslet. Az az állami lakásprogram, a családi otthonteremtési kedvezmény keretében elérhető támogatások élénkülést hoztak, de még nagyobb mozgatórugó az, hogy a járvány miatti bizonytalan helyzetben a korábbiakhoz képest is felértékelődött a balatoni ingatlan, mint befektetési lehetőség.

Az elemzők szerint a következő időszakban újabb élénkülés jöhet, elsősorban a lakáspiaci forgalom növekedhet. Az árak alakulása viszont bizonytalan, – hiszen az elmúlt években már többször vélték úgy, hogy az ingatlanok árai elérték a megfizethetőség határait, aztán mégis jött a drágulás.