Ingatlan.com: 15-20 százalékot drágultak a Balaton környéki ingatlanok (mti)

Körülbelül 15-20 százalékot drágultak a Balaton környékén található ingatlanok – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

A szakértő szerint az áremelkedés mértéke felveszi a versenyt a fővárosban vagy a vidéki nagyvárosokban tapasztalhatóval. Ez azt jelzi, sokan gondolkodnak nyaralóvásárlásban, ami felviszi az árakat.

Jelenleg a Balaton körül átlagosan 300-350 ezer forintba kerül egy négyzetméter; Balatonfüreden, vagy Siófokon akár a 600 ezer forintot is elérheti egy négyzetméter ára – tette hozzá. Megemlítette, a Balaton mellett népszerűnek számít a Velencei-tó és a Dunakanyar is.

Az MTI lapszemléje szerint a Népszava keddi száma is foglalkozik azzal, hogy bár országosan némiképp lassult a lakásárak emelkedése, a nyaralótelepüléseken továbbra is tempós drágulás tapasztalható.

A lap kifejti, hogy Balaton északi partján az átlagos négyzetméterár április elején 315 ezer forint volt, ami több mint 20 százalékos drágulás tavalyhoz képest. A déli parton 16 százalékkal 280 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár. A Balatonnál leginkább a vízparthoz közeli ingatlanok drágultak, és az áremelkedésben szerepet játszanak a környéken indult turisztikai és lakásfejlesztések is – idézte a lap Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét.

A Velencei-tónál a gárdonyi és a velencei nyaralók átlagos négyzetméterára 18 százalékkal 300 ezer forintra nőtt. A kiugró drágulásban szerepet játszik, hogy ezek a települések közel vannak a fővároshoz, gyorsan megközelíthetők, így állandó lakhelyként is szóba jöhetnek. A Dunakanyarban az átlagos négyzetméterár meghaladja a 340 ezer forintot, ami 23 százalékos növekedést jelent.