Infrastrukturális fejlesztéseken a hangsúly Balatonmáriafürdőn (InfoRégió)

A tavasszal történtek annyira átírták Balatonmáriafürdő költségvetését, hogy teljesen új pénzügyi tervet kellett alkotni a nyári szezon előtti időben, egy mérsékeltebb bevételi oldallal – közölte Galácz György polgármester.  Gondot okoztak az állami elvonások, a saját bevételi forráscsökkenések. Mindemellett a járványhelyzet következtében nem várt kiadások váltak szükségessé, önerős fejlesztéseket kellett visszafogni.

Volt, ahol megkezdett munka befejezésének finanszírozása vált kérdésessé, ezért beruházási hitelkeret szerződés megkötésére is sort kellett keríteni – fogalmazott az InfoRégiónak Galácz György polgármester. Kifejtette: működési költségeik tekintetében tudtak megtakarításokhoz jutni munkaszervezeti változásokkal, több olyan feladatot vettek át, amik eddig megbízások útján voltak ellátva, zömmel közterület fenntartási téren. Így sikerült megőrizni minden önkormányzati dolgozó munkahelyét, s biztosítani a működés, a fejlődés stabilitását. A pénzügyi helyzet idejében lett felülvizsgálva, drasztikus intézkedésekre nem volt szükség.

Bár a nyári turizmus elé bizakodva néztek, de az évközi újratervezésénél számoltak azzal is, hogy mérséklődhet a turizmusból származó bevétel.

A megszokottakhoz viszonyítva késéssel ugyan, de elindult a nyári vendégforgalom, majd nem is remélt intenzitással erősödött meg olyannyira, hogy a strandi bevételek nem csak a szerényebbre vett tervet, hanem az előző évi hozamokat is felülmúlták.

Ennek köszönhető, hogy az említett hitelkerethez még nem kellett hozzányúlnunk – tette hozzá a településvezető.

Balatonmáriafürdő infrastruktúra fejlesztése terén 300 millió forinton felüli beruházás van folyamatban, ami a Rákóczi utcát érinti, teljes felújítással. A polgármester ennek finanszírozásával kapcsolatosan elmondta, hogy a különféle munkálatok költségeire több pályázaton is elnyert támogatás nyújt fedezetet. A tervezett feladatok egyes részeinek elvégzése mindemellett önerőt is igényel, részben ennek biztosítékát jelenti a megkötött hitelkeret szerződés. A nyomvonalon a közműrendszer megújítása már befejeződött, jelenleg az úttest és a járdák burkolásának előkészítő munkáit végzik. A teljes beruházás várhatón a tavasszal fejeződik be.

Pályázati pénzből a strandjaikon készülnek fejlesztő, felújító munkák, ezekkel a szolgáltatási minőséget kívánják tovább javítani – folytatta a polgármester.  A támogatásokat a Kisfaludy-program keretében nyerték el. A Központi strandon már októberben elkezdődött egy 70 milliós beruházás, a meglévő szociális blokk kerül felújításra, bővítésre, új kültéri öltözők épülnek. Továbbá a Bárdos és az Őrház utcai strandok fejlesztésére is elnyertek egyenként 30-30 millió forintot hasonló céllal. A Bárdos strandon új szociális blokk épül, családbarát mosdóval, illetve baba-mama szobával, kültéri ivókút és napvitorlák kerülnek még kihelyezésre. Az Őrház utcai strand esetében a már meglévő vizesblokkot bővítjük ki, amelyben szintén helyet kap a családbarát mosdó és baba-mama szoba, új kültéri öltöző, napvitorlák és ivókút telepítését tervezik. Ezen fejlesztések befejezésének határideje jövő nyár eleje.

A turisztikai célú fejlesztésekből a vendéglátásban érdekelt helybeliek is kiveszik a részüket. Galácz György elmondta, hogy a panziótulajdonosok és a magánszállásadók is éltek a Kisfaludy-programban számukra elnyerhető minőségfokozó célú támogatási lehetőséggel. Balatonmáriafürdőn mintegy 600 fizetővendéglátó van, jelentős részük szerepelt sikeresen a pályázaton. Kedvezően befolyásolja a település arculatát a lakosság igényessége. A polgármester ennek kapcsán elmondta, hogy az utóbbi években sok régi nyaralóépület újult meg. Modernizálták a házakat a tulajdonosok, az élénkülő ingatlanforgalommal új kezekbe került épületek külleme is előnyükre változott.