Indul a viharjelzés a Balatonon

Április 1-jén, szombaton elindul az országos viharjelző rendszer működése az ország négy nagy taván, a rendszer tesztjét szerdán, Siófokon végezték el a katasztrófavédelem, a vízi rendészet és a meteorológiai szolgálat vezetői.  A Balatonon, a Tisza-tavon, a Velencei-tavon és a Fertő tavon összesen 55 viharjelző állomás működik majd október 31-ig.

Bartók Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) gazdasági főigazgató-helyettese a rendszer indításáról tartott sajtótájékoztatón elmondta: az OKF idén is folytatja az elmúlt négy évben kezdett fejlesztéseket, aminek köszönhetően 50 százalékkal bővült az állomások száma. Az ország tavain összesen ötvenöt viharjelző állomás működik, ebből harmincegy a Balatonnál található, a nyaralók biztonságát a strandokon és a frekventált helyeken további tizenöt, mobil egység garantálja.
Mint mondta, 2017-ben több balatoni állomáson – Balatonakalin, Zánkán, Révfülöpön és Ábrahámhegyen – nagyobb fényerejű, ledes világítótestekre térnek át, Siófokon és Tihanyban kamerát helyeznek el, amelyek élő képet közvetítenek majd az OKF honlapján.

Az ezredes emlékeztetett arra, 40-60 kilométer/órás szélsebességnél első-, ennél erősebb légmozgásnál másodfokú viharjelzést ad ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Bartók Péter hozzátette, a Balatont három medencére osztották, így lehetővé vált, hogy eltérő, ezáltal pontosabb jelzést kapjanak a fürdőzők és vízen közlekedők. A műszaki részletekről szólva az ezredes elmondta, a korábbi, villanócsöves lámpákat ledes lámpák váltották, ezek korszerűbbek, környezetbarátabbak, jobban láthatóak. A főigazgató-helyettes hangsúlyozta, a katasztrófavédelem komplex feladatként kezeli a biztonságot, ezért a viharjelzőrendszer mellett mobilalkalmazások is elérhetőek, ez a TAVIHAR és a VÉSZ.  Távlati terv, hogy a folytatják a fényjelzők cseréjét, és a Balaton közepére is viharjelző állomást építenek a Tihanyi-szorostól keletre eső medencében.

 Tölgyesi László, az OMSZ informatikai osztályának vezetője elmondta: az OMSZ honlapján ez évtől nem csak a tavaknál mért szélerősségéről, hanem a levegő hőmérsékletéről, a páratartalomról is közölnek információt, valamint hullámmagasság-adatok is elérhetőek lesznek. Felhívta a figyelmet a szolgálat Meteora nevű mobiltelefonos alkalmazására, amely megjeleníti az aktuális viharjelzéseket.

Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője közölte: a rendészet 2016-ban 419 életmentést hajtott végre, a Balatonból több mint 300 embert mentettek ki. Az elmúlt évben 111-en vesztették életüket a hazai vizekben, közülük tizenhárman a négy nagy tavon, tizenegyen pedig a Balatonban haltak meg.

(MTI/OKF)