Elindult a verseny az Év Strandétele címért – 10 napig lehet nevezni

Mától július 15-ig lehet nevezni a Balatoni KÖR által idén hetedszer meghirdetett Év Strandétele versenyre – derül ki a szervezők közleményéből.

Kritériumok:

Az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készül,
egyszerű, de kreatív, nyárias,
gyorsan és büfékben is elkészíthető,
akár elvitelre is alkalmas,
szerepel a vendéglátóhely étlapján

 

A verseny

A Balatoni KÖR augusztusban 4-én osztja majd ki a díjat, miután július 25-ig előválogatással kiválasztják azokat, akik a döntőbe jutnak a benevezett ételek közül. Nemcsak bisztrók vagy büfék nevezhetik saját ételeiket, de ha más küld be nevezést, minden esetben egyeztetni kell a hely tulajdonosával, hogy egyáltalán indulni akarnak-e a versenyen az adott étellel! Jelentkezni július 15-ig lehet az info@balatonikor.hu e-mail címen, megadva a nevezett hely elérhetőségét: cím, emailcím, kontaktszemély és telefonszáma,*
Nevezni legfeljebb két strandételt lehet, ételfotóval és rövid leírással: alapanyagok, elkészítése pár szóban, az étel, illetve nevének története (ha van) és annak tömör indoklása, miért tartják ideális strandételnek.

Azok az ételek esélyesek a győzelemre, melyeket bármelyik strandbüfében elő lehet állítani, mert a végső cél, hogy a receptet más strandbüfék is átvegyék, ezzel megújítva az itthoni büfékultúrát. Az utóbbi években olyan nevezéseket kaptunk, amelyek néha már túl is gondolták a feladatot, ezért kifejezetten olyan ételt keresünk, ami szinte bármelyik balatoni büfé étlapjára elférne, és nem szükséges az elkészítéséhez bonyolult konyhatechnológiai eszköz. Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel egyaránt. Ezek alól természetesen a klasszikus strandételek (pl. sült kolbász, palacsinta) sem kivételek, amennyiben valahol máshogy, esetleg sokkal jobban készítik a megszokottnál.

 

Az eddigi nyertesek

Az elmúlt években olyan különlegességek nyertek, mint a BalaToros, Hal erőleves, Koviubi leves, Gofcsi, Pulled Ponty, Big MEKK ésHarcsa&Krumpli. A versenyen bármelyik part menti büfé vagy étterem is indulhat.A szervezők többtagú zsűritkérnek majd fel, hogy győztest válasszon. Azsűri tagjai minden helyszínen több ételt is megkóstolnak majd, hogy teljes képet kapjanak a büfé kínálatáról, és az egyes helyszíneken döntik el, hogy mely ételek lesznek esélyesek az Év Strandétele-címre.