Indul a TEDxBalaton – itt a program

Szeptember 10-én Balatonfüreden a Szabadidő és Konferenciaközpontban (Horváth Mihály utca) olyan aktuális témák kerülnek a terítékre, mint a fenntarthatóság, a jövő közlekedése, technológiai fejlesztések és inspiráló emberi élettörténetek. Közös bennük, hogy mind a Balatonhoz kapcsolódnak, de hatásuk és tanulságaik globálisan érvényesek. Ez a TED üzenete: tudásmegosztás, kapcsolódás, tanulás. Nem véletlen, hogy a TED előadások nézettsége több százmillióig is felkúszik olykor. Az első TEDxBalaton szervezői igazi intellektuális dzsemborit ígérnek – áll a szervezők közleményében. (A rendezvény fizetős!)

 

Az előadások között és után a gasztroprogramokon vagy hajnalig tartó bulin lehetőség lesz kapcsolódni, beszélgetni, és jobban megismerni egymást, továbbá izgalmasnak ígérkezik a VJ FORTEPAN strandfotó kiállítás is.

A színpadra lépő előadók történetei nem csak a Balaton miatt érdekesek, hiszen a témák mindenki számára aktuálisak.  Szeptember 10-én előad majd Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke, dr. Árvai Anita, a Veganeeta Home vegán étterem és Veganeeta brand tulajdonosa, dr. Kocsis Janka gyógyszerész, Mihály Jeromos atya, a Tihanyi Apátság perjele, Mezei Csaba amatőr hajóépítő, Zólyomi Zsolt parfümőr, Tóth Balázs, a BL Yachtclub lelke. Szó lesz ökológiáról, közösségről, fenntarthatóságról, és persze vízről és Balatonról, minden tekintetben.

A szervezők, Sághy Krisztina és Végvári Imre már több TEDx konferencia megteremtésében vettek részt. Most egy saját rendezvényt álmodtak meg és hoztak létre úgy, hogy a két szenvedélyt – a tudásmegosztást és a Balatont – összekapcsolták. „Úgy gondoljuk, hogy egyre többen vagyunk a Balatonon, költözünk le, vagy csak élünk ott félig, nyaralunk hosszabb időt, akik szívesen vennénk részt párbeszédben, kulturális eszmecserében. Így indítottuk el a projektet, és megkaptuk a TEDxBalaton licence-et, valamint a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 támogatását. Hosszú távban gondolkozunk, egy olyan platformot szeretnénk teremteni, ami egyre nagyobb és termékenyebb lesz” – sorolja meggyőző érveit Kriszta.

 

Az előadókat egy zsűri választotta ki

A TEDxBalaton előadásait egy szakértő zsűri segítségével választották ki, a végleges előadói lista az ő szavazataik, és az előzetesen megkeresett előadók névsorából állt össze. A TEDx előadások nem csak a meghívottak hitelessége miatt különösen értékesek, hanem azért is, mert a 18 perces vagy rövidebb mini prezentációkat egy intenzív 2 hónapos felkészülés előzi meg. Ennek során alakul ki az előadás végleges íve és tematikája.

„Minden témát próbálunk több oldalról megfogni. Dr. Zlinszky András a balatoni ökoszisztéma összetettségét mutatja majd meg nekünk, Tokody Klára közgazdász, balatoni blogger és meseíró a tavat övező gazdag mondavilágról mesél, Mezei Csaba amatőr hajóépítő és közösségszervező egy izgalmas hajós szubkultúrát mutat be, míg Bagyó Sándor, az ország első számú vízi mentője az életmentés témakörében tesz rendet tesz fejünkben, Kocsis Janka gyógyszerész pedig elmondja, miért is ne pisiljünk a Balatonba. Lesznek olyan előadóink, akiket felkértünk, és lesznek, akik maguk jelentkeztek, és több körös kiválasztás után kerültek be. Nagyon izgalmas névsor állt össze” – sorolják a témákat a szervezők.

 

Az előadások videóit megosztják majd

Gasztro, kultúra, tudomány, hagyomány, találkozás sok szemszögből, befogadható módon – ezt ígéri a TEDxBalaton. Mivel az esemény a hivatalos TEDx ernyője alá tartozik, az előadások videói felkerülnek majd a megosztó platformokra. Mégis, a kapcsolódás és az élő élmény miatt mindenkinek ajánlják, hogy személyesen tapasztalja meg az élményt! A program délután kettőkor kezdődik, az előadások mellett lesznek még pódiumbeszélgetések a jövő fenntartható közösségi közlekedésének témakörében (melyre a szervezők is buzdítják a résztvevőket) és a vízminőség, valamint a víz jövőjének témájában. Kisebb kerekasztal-beszélgetésen is részt vehetünk Al Ghaoui Hesna vezetésével, amely a helyi közösségekhez csatlakozás témáját járja majd körül. Lesz még Gasztro Piknik, FORTEPAN Balaton VJ kiállítás és buli hajnalig.

Jegyek és infók: https://www.tedxbalaton.hu/

 

PROGRAMOK ÉS ELŐADÓK:

#1 Pódiumbeszélgetések a színpadon (14:00 – 15:30)

14: 00 – 14:45 » Csökkenő vízszint … és ez rossz nekünk?

Résztvevők: Istvánovics Vera (tudományos tanácsadó, a MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja), Gerstenkorn András (geológus, hidrogeológus) – Beszélgetésvezető: Sebők András

14:45 – 15:30 » Milyen lesz a jövő fenntartható közlekedése – szárazföldön és vízen?

Résztvevők: Bazsó Gábor Karotta (Fenntarthatósági szakértő, Totalcar), Veigl Gábor (Vezérigazgató, BAHART), Takács Árpád (Sensor Fusion Group Leader, Continental) – Beszélgetésvezető: Jókay Tamás

 

#2 Nyitott beszélgetés a tetőterasz szinten (14:00 – 15:30)

“Bebírók és gyüttmentek” – kultúrák találkozása, avagy hogyan lehetséges a beilleszkedés egy már kialakult közösségbe?

Nyitott beszélgetés a résztvevők aktív bevonásával. Résztvevő szakértő: Tömör Miklós (projektvezető, VaLyo) – Beszélgetésvezető: Al Ghaoui Hesna

 

#3 TEDx Speaker Session One (16:00 – 18:00)

Előadók: Dr. Zlinszky András, Németh Bite Barbara, Bagyó Sándor, Varga István, Szabó Viktória és Mihályi Jeromos atya

 

#4 Szünet (18:00 – 19:00)

A szünet a találkozások ideje a TEDx-en, itt cserélnek gazdát azok a gondolatok és ötletek, amik később különleges eredményeket szülhetnek.

 

#5 TEDx Speaker Session Two (19:00 – 21:00)

Előadók: Zólyomi Zsolt, Tokody Klára, Mezei Csaba, dr. Árvai Anita, Dr. Kocsis Janka, és Tóth Balázs

 

#6 Fortepan BALATON VJ kiállítás DJ Infragandhival (21:30 – 22:00)

Jó eséllyel találkoztál már a Fortepan fotóival; vagy ha nem, akkor arra még nagyobb az esély, hogy az egyik legszebb magyar fotó, amit láttál, a berkeikből érkezett. Az eseményen a Balatonról készült válogatásukat mutatják be egy VJ műsor keretében, melyhez a budapesti underground zenei színtér ikonja, Infragandhi adja a zenét.

 

Bor, beszélgetés, dance (22:00 – ?)

És amikor minden lement, akkor jöhet a parti! Innentől a találkozások, valamint a kulináris élvezetek kerülnek a reflektorfénybe a Gasztro & Bor Piknik révén! A gasztronómiai szekcióra olyanokat hívtak el, akiknek erős, mély kapcsolódásuk van a Balatonhoz.

 

Kísérőprogramok:

Tájtéka – A Tájtéka program missziója, hogy a Balaton jövőbemutató kezdeményezéseit, fejlesztéseit kutassa, és fogja össze. Nekik köszönhetően a TEDxBalatonon megismerhetővé válnak a Balaton-felvidék intelligens tájhasználati lehetőségei.

SZABADONBALATON C:N:P minibár – A Balaton nem csupán vizet ad, de nedűt is! A SZABADBALATON minibárban több tó- és térség-specifikus frissítő érhető majd el, egészen különleges italokkal és koktélokkal.