Indul a szezon – bizakodóak a balatoni szörfösök (Vitorlázz Itthon)

Mivel egyéni sporttevékenység, a vidéki korlátozások május 4-ei feloldása előtt is többen a deszkára pattantak, és egyéni edzéseket tartottak a Balatonnál kihasználva a tavaszi szeleket. A hivatalos edzésszezon ugyanakkor május első hetében kezdődött meg a szörfösöknél. Az idei nagyrendezvények elmaradnak, ugyanakkor a Magyar Szörf Szövetség elnökségi tagja arra számít, hogy a tervezett versenyeket meg tudják tartani, valamint idén is mind több emberrel tudják megismertetni a sportágat. Marton Andrással a Vitorlázz Itthon készített interjút. 

Szerencsére a kormányrendelet az egyéni sporttevékenység végzését nem tiltotta meg, így gyakorlatilag a kijárási korlátozás alatt is a szörfösök vízre tudtak szállni a szükséges óvintézkedések mellett. Gyakorlatilag a szeles tavaszt sikerült jól meglovagolni – a szörfösök vízen voltak a járványhelyzet ideje alatt is – fogalmazott a Vitorlázz Itthonnak a Magyar Szörf Szövetség elnökségi tagja.

Marton András kifejtette: a szörf versenyek elvileg meg lesznek tartva, ezeknek a pontos rendszerét most a Szörf Szövetségen belül is vizsgálják, hogy milyen keretek között tudják zárt kapuk mellett megrendezni. Hozzátette: a nagyobb rendezvények esetében nem lehet mást tenni, mint azokat elhalasztani.

Beszélt arról is, hogy az edzések május 4-én indultak Balatonaligán a szörfbázison. “Szövetségünk, a Magyar Vitorlás Szövetséggel karöltve, illetve egyéb szövetségekkel együtt tájékozódva próbálja azokat a pontokat és szabályrendszereket kiépíteni amelyeknek megfelelően biztonságosan tudunk edzéseket tartani” – fogalmazott Marton András.

Szerencsére még mindig van érdeklődés arra, hogy a szörföt megtanulják, de itt is van egy újabb fellendülés a foilozásnak köszönhetően. Akik talán már egy kicsit beleuntak a szörfözésbe azok most új lendületet kaptak a foillal, ami ugye a kiteszörfön is és a vitorlázásnál is megjelent. Vannak egyéb olyan kiegészítő sportágak, mint például az állva evezés, a SUP-olás, ami arra lehet alkalmas, hogy szélcsendes időben a szörfösnek is kiegészítő sport, illetve azok az érdeklődők, akik első körben csak evezni jönnek, a SUP deszkáról viszonylag könnyen a windszörf deszkára lehet állítani és egy újabb bázist tudunk generálni – sorolta a lehetőségeket az elnökségi tag.

Végül elárulta azt is: az idei évben eljutottak egy olyan szintre, hogy a Balatonfűzfőre tervezett szörfiskolához szükséges eszközöket részben önerőből, részben pályázati forrásból be tudták szerezni. Annak érdekében, hogy az eszközökkel vízre tudjanak szállni és elkezdjen üzemelni a központ egy ideiglenes bázist fognak felállítani a szörf beachen és ha minden jól megy, már júniustól elindulhat itt az igazi szörfös élet a Balaton északi partján is.

A teljes interjú a www.vitorlazzitthon.hu oldalon érhető el.