Indul a Kék Hullám Zászló Strandminősítés 2019

A Balatoni Szövetség 2019-ben is meghirdetette a Kék Hullám Zászló strandminősítést. Idén – a tavalyi 34 helyett – 36 strand nevezett. Több olyan strand is megméretteti magát, amely eddig még nem vett részt a minősítésben, illetve van néhány olyan is, amelyik a még zajló felújítási, fejlesztési munkálatok miatt marad ki idén a versenyből – számolt be   Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a szövetség titikára a hirbalaton.hu-nak hétfőn. A zsűri június harmadik hetében tartja a mustrát.

A helyszíni bejárások – az iskolai tanítási szünet kezdete után – 2019. június harmadik hetében zajlanak majd az értékelésbe bevont partnerek, szervezetek képviselőinek részvételével.

A Balatoni Szövetség képviselőin kívül a Nők a Balatonért Egyesület (NABE), a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki nemzeti Park, valamint a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai helyszínelnek majd a strandokon. Segíti az értékelést a Kerékpáros Magyarország Szövetség képviselője, aki majd a kerékpárosok szempontjából fontos szempontokat figyeli a strandokon.

Idén három különdíj kerül majd kiosztásra: a Balaton Családbarát Strandja, a Balaton Kerékpáros-barát Strandja, valamint a Balaton Legsportosabb Strandja. A három Balaton parti megye: Veszprém, Zala és Somogy megye önkormányzata is különdíjat ajánlott fel egy-egy – a minősítés során kiemelkedően szereplő- megyéjükben fekvő strand számára.

 

Miket vizsgálnak?

A minősítés során a bizottság vizsgálja a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét, a környezet állapotát, a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe veszik a sportolási lehetőségeket, de a gyerekbarát szempontokra (pelenkázó, családi öltöző) is odafigyelnek. Minősítik majd a strandi vendéglátóhelyeket és egyéb szolgáltatásokat (WIFI, értékmegőrző stb.).

Idén –az elmúlt évekhez hasonlóan – újra egytől öt csillagig kapnak értékelést a nevezett strandok, ezzel is jelezve a fürdőhely színvonalát.