Indul a balatoni elsősegélynyújtó szolgálat (MTI)

Pénteken indul a 2017-es balatoni elsősegélynyújtó szolgálat – jelentette be a Magyar Vöröskereszt főigazgatója, budapesti sajtótájékoztatón.

    Kardos István elmondta, hogy tizenkét Balaton-parti település tizennyolc strandján segítenek fiatalok. A csaknem háromszáz önkéntes június 30-ától augusztus 20-áig lát el a vízben és a vízparton szerzett sérüléseket, amelyek közül a leggyakoribbak a kagyló okozta vágások, a rovarcsípések és a különböző sportsérülések. Délelőtt tíztől este hatig dolgoznak.
A főigazgató “hétköznapi hősöknek” nevezte a vállalkozó kedvűeket, akik szerinte komoly feladatot látnak el. Megjegyezte: nagyon jó hír, hogy bizonyos megyékben túljelentkezés tapasztalható.
Abbéli reményét fejezte ki, hogy nem kell sok ellátást nyújtaniuk az önkénteseknek. Ha azonban szükség lesz rájuk, segítik a nyugodtabb, kellemesebb pihenést – hangsúlyozta Kardos István.
Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője úgy vélekedett, hogy a fiatalok személyisége pozitív irányba fejlődik, ha elsősegélynyújtással foglalkoznak.
Egy strandon sokféle egészségi probléma adódik, néha egészen komoly beavatkozásokat kell elvégezni, ezért is üdvözlendő a vöröskeresztes jelenlét – mondta.
Kiemelte, hogy a bajban minden perc számít. Hiába vannak a mentők a helyzet magaslatán, öt perc alatt nem tudnak kiérni. Az önkéntesek azonban a várakozás ideje alatt életben tarthatják a beteget, amivel esélyt adnak a mentőakció sikerességének – szögezte le Győrfi Pál.
A rendezvényen élethű baleseti bemutatót tartottak, amellyel a biztonságos nyári fürdőzésre kívánták felhívni a figyelmet.
Az esemény sajtóanyagában azt írták, idén már tizenegyedik alkalommal indítja el a Magyar Vöröskereszt a balatoni elsősegélynyújtó szolgálatát a gondtalan pihenés érdekében. Tavaly a fiatalok 2710 esetben segítettek, sőt egyszer életet is mentettek. A 2007-es indulás óta összesen 33351 sérülést láttak el, és ötször végeztek közvetlen életmentő beavatkozást – hangzott el.
A közlemény szerint megkérdőjelezhetetlen az elsősegélynyújtó szolgálat létjogosultsága; a programban részt vevő balatoni strandok minden évben nagy örömmel veszik, hogy vöröskeresztes önkéntesek vigyáznak a fürdőzőkre. Évről évre egyre nagyobb kihívás megszervezni a szolgálatot, amely teljes egészében szponzorációból, valamint az adó egy százalékának felajánlásából valósul meg.
A részt vevő strandok számát növelni szeretnék, mert igény volna rá, a forrásaik azonban eddig nem tették ezt lehetővé. A 1359-es adományvonalon és a www.voroskereszt.hu oldalon gyűjtést indítottak. Az adományvonal felhívására buzdítottak, így ugyanis 250 forinttal lehet támogatni a balatoni elsősegélynyújtó szolgálat munkáját.
A programban az északi partról Alsóörs, Balatonudvari, Révfülöp és Badacsony, míg a déli partról Balatonberény, Balatonmáriafürdő, Balatonfenyves, Balatonboglár, Balatonlelle, Balatonszemes, Balatonszárszó és Balatonföldvár vesz részt – olvasható a közleményben.