Íme a Balaton legújabb hajói (Fotógaléria)

Négy új hajó felavatásával indult el a 178. balatoni hajózási szezon csütörtökön. A kormány döntése alapján a cégnél több mint hatmilliárdos tőkeemelés történt, ez tette lehetővé a több mint 5 milliárdos beruházást, amelynek révén a tesztüzem után két új komp és két új katamarán áll forgalomba.

(Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A kormány döntése alapján a cégnél több mint hatmilliárdos tőkeemelés történt, ez tette lehetővé a több mint 5 milliárdos beruházást, amelynek révén a tesztüzem után két új komp és két új katamarán áll forgalomba.

Nagy Márton, a nemzetgazdasági miniszter a hajókat bemutató sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a négy új hajó 40 éve nem látott fejlesztést jelent, újabb lendületet adva a balatoni turizmusnak.

A kifejezetten a Balatonra tervezett, korszerű hajók ezentúl menetrend szerint közlekednek majd a kijelölt útvonalakon, de a tavasz folyamán Balaton-szerte számos kikötőben is találkozhatnak velük a hajózás szerelmesei.

A Balaton természeti és a kikötők épített adottságaira tervezett, majd a komáromi hajógyárban épített új hajókat Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, valamint Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója mutatta be a Balatoni Hajózási Zrt. siófoki kikötőjében.

 

(Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Ma nem csak a Balaton, de Közép-Európa legmodernebb hajói állnak forgalomba! Az új hajóknak köszönhetően nő a járatszám a kiemelt útvonalakon, így a balatoni települések lakosai és a turisták egyaránt könnyebben közlekedhetnek a két part között. Emellett minden korábbinál kényelmesebben is, hiszen mosdó, modern berendezés és korszerű utastájékoztatás várja a közlekedőket a hajókon, a katamaránok felső fedélzetéről pedig a balatoni panorámában is gyönyörködhetnek az utasok – hangsúlyozta Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója. Hozzátette, az új hajók jelentős mértékben csökkentik a terület környezeti terheltségét, hiszen maguk a hajók a legkorszerűbb emissziós előírásoknak megfelelő, alacsony károsanyag kibocsátású motorokkal rendelkeznek, ami egyedülálló a régióban, a sűrűbb menetrendnek és a gyorsabb átkelésnek köszönhetően pedig csökkenhet a gépjármű-forgalom is a Balaton körül. A BAHART vezérigazgatója kiemelte, a hajók tervezésekor kiemelt figyelmet fordítottak arra is, hogy minden korábbinál több kerékpár szállítására legyenek alkalmasak a hajók, hiszen évről-évre nő a biciklivel közlekedők aránya. A 4 új hajó évente várhatóan közel 1 millió utas szállítását fogja szolgálni.

(Fotó:MTI/Bodnár Boglárka)

A hajók 2023 nyarán a hazai hajózás történetében példátlan összetettségű, 400 kilométeres, előbb a Dunán, majd a Sió csatornán folytatott vízi szállítással jutottak el a Balatonra. A hidak alatti átjutás érdekében indulás előtt a hajók felépítményeit visszabontották, így megérkezésüket követően a BAHART siófoki telephelyén újra összeszerelték, majd beüzemelték azokat. A sajtótájékoztatót követően a négy hajó flottában indult át Balatonfüredre, ahol a hagyományoknak megfelelően Bóka István, Balatonfüred, Manninger Jenő, Keszthely polgármestere, valamint dr. Molnár Anita Siófok alpolgármestere fogadta a hajókat, majd Mihályi Norbert Jeromos atya, a tihanyi perjel felszentelte azokat. A két-két kompot és katamaránt ezt követően hagyományosan pezsgővel avatták fel, majd birtokba vehették azokat az érdeklődők, akik Balatonfüreden, illetve később Siófokon is ingyenes sétahajózáson próbálhatták ki a BAHART flottájának legújabb tagjait.