Íme a Balaton bűntérképe 2022-ben: kifosztás, testi sértés, garázdaság a toplistán (Hello Vidék)

Az egész régióra levetítve, a számadatok mögé nézve ugyanakkor a magyar turisták nyaralásában egyfajta struktúraváltás volt megfigyelhető. A pandémia miatti válsághelyzet ugyanis nagyon sokuk szabadságolását jelentősen befolyásolta. Jellemzővé vált körükben a több alkalommal egy-egy hosszú hétvégét eltölteni a Balatonon. Ezek a „hosszú” hétvégék jellemzően már csütörtöktől meghozzák a jelentős forgalmat mind a strandjainkon, mind pedig az útjainkon. Tekintettel erre a fokozott terhelésre, a Rendőrségre háruló feladatok is fokozottan jelentkeztek. A naptáron kívül figyelemmel kellett kísérnünk a meteorológia jelzéseit – különös tekintettel a hőségriadókra – valamint a hónapról-hónapra emelkedő számú rendezvények biztosítási igényeit

– hangsúlyozta Jamrik Péter, a Közbiztonsági Testület elnöke a Balatoni Fejlesztési Tanács ülésén.

A tavalyi év nyarát ráadásul minden idők legmelegebb nyaraként tarthatjuk számon. Hőségriadót 7 alkalommal rendeltek el, amely összesen 25 napot érintett. Ebből 3 alkalommal 9 napot érintően szükségessé vált a Vörös kód kiadása is. A Közbiztonsági Tanács beszámolója szerint a biztosítási feladatok végrehajtása rendkívül sokoldalú volt, tekintettel arra, hogy ezekre a rendezvényekre nagy létszámban érkeztek gépkocsival a látogatók, így a közrend-közbiztonság fenntartásán túlmenően kiemelt figyelmet kellett fordítani a közlekedés rendjének fenntartására is.

A tavalyi év csekélyebb turisztikai forgalma a nyomozás elrendelések számában is megmutatkozott. 2020-ban 9 százalékkal esett vissza az elrendelt nyomozások száma. A megemelkedett vendégforgalom mellett külön sikerként értékeljük, hogy az idei évben a tavalyihoz képest újabb 3 százalékkal sikerült csökkenteni a nyomozás elrendelések számát. Ezen belül Fejér megyében 7 százalékkal, Somogy megyében 79 százalékkal, és Zala megyében 8 százalékkal csökkent, míg Veszprém megyében 11 százalékkal nőtt. A bűncselekmények struktúrájában továbbra is a vagyon elleni bűncselekmények voltak a meghatározók, amelyekkel összefüggésben kedvező adatokról számolhatunk be. A lakosság szubjektív biztonságérzetét negatívan befolyásoló esemény nem történt. A régióban három rablást követtek el, de egy kivételével ezek sem közvetlenül a tóparthoz köthető bűncselekmények voltak. A nyaralókat leginkább zavaró betöréses lopások száma az előző évihez képest 41 százalékkal, a gépkocsi feltörések száma 25 százalékkal csökkent

– közölte a bűnügyi, közbiztonsági helyzet alakulása kapcsán a testület.

Ahogy arra rámutattak, a balesetek szempontjából fokozott veszélyt teremtett a nyugati megyéken horvátországi úti céllal átutazó lengyel, cseh és szlovák turisták rendkívül magas száma. Úgy vélik, hogy az érintett turisták bármely irányból is szelték át a régiót, már eléggé fáradtak voltak ahhoz, hogy „vezetési koncentrációs képességeik ne legyenek tökéletesek”.

A tanács ülésén emellett megosztottak egy információt a Hévíz-Balaton Airporttal kapcsolatban is: az ide érkező utasforgalomban ugyanis emelkedést regisztráltak a tavalyi évben. A repülőtér 519 fő személy és 191 repülőgép (Csak Schengen külső) utazását kontrollálta. Ez a korábbi évhez képest 61 százalékos emelkedést jelent, de a 2019. év aktuális időszakához képest is növekedett. A turisztikai szezonba a repülőtér 2381 fő személy és 838 repülőgép utazását felügyelte.

Végül meghatározták az idei év egyik kiemelt feladatát: a korábbi évek tapasztalatai alapján a szakemberek úgy gondolják, hogy ez a vízbefulladások számának csökkentése kell, hogy legyen. A Balaton és a Velencei tó ugyanis összesen 18 emberéletet követelt, ami több, mint a duplája (125%) a korábbi évnek – számolt be a Hello Vidék.