Ilyen még nem volt: duatlon verseny a Hévízi-lefolyón (tvkeszthely.hu)

Első alkalommal rendezték meg a “Hévízbivaly Duatlon” névre keresztelt versenyt a Hévízi-lefolyónál, illetve annak partján. Az országos szinten is egyedülálló kezdeményezésben két, nem szokványos sportágat párosítottak: az evezést és a futást. A program főszervezője a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. volt – adta hírül Keszthelyi TV.
(Fotó: tvkeszthely.hu)

Kilenc órától folyamatosan indultak a versenyzők a Hévízi-lefolyó zsilipjétől. Saját vagy bérelt kajakokkal, csónakokkal és sup-okkal kellett elevezni Fenékpusztáig, majd visszafelé futni. Egyénileg, valamint két-három fős csapatokban is lehetett indulni. A résztvevők idejét egyénileg mérték. Az ország teljes területéről érkeztek: főként Sopronból, Győrből, Székesfehérvárról és Budapestről, de természetesen a környékről is. Az Ultrabalaton futóverseny csúcstartója, Csécsei Zoltán is részt vett a “Hévízbivaly Duatlon” megmérettetésén. Így fogalmazott:

“Ez a Hévízbivaly, szerintem ez egy nagyon profi, nagyon jó név és nagyon versenyzőcsalogató név. Ugye első szervezés, hát meglátjuk, hogy a folyónak a szélessége mennyire fogja befolyásolni a versenyt. Remélem, hogy nem. Nekem sarkalatos pont lesz majd a versenyen a beszállás-kiszállás, meg a manőverezés, mert én nem nagyon szoktam kajakozni.”

A Hévízi-lefolyó zsilipjétől induló versenyzők egy körülbelül tíz kilométeres szakaszon eveztek déli irányba. A program elnevezésében a Hévízbivaly arra utal, hogy ötven évvel ezelőtt még vízibivalyokkal tapostatták végig a medret, évente több alkalommal. Hasonló, verseny-szerű kezdeményezés még nem volt ezen a vízfolyáson, így a szervezők sikeresnek tekintik, hogy az esős, borús idő ellenére körülbelül százötvenen vettek részt a programon.

Pálffy Tamás, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető-igazgatója így vélekedett:

“Kettő célunk van: egy, hogy egy tök jó programot szervezzünk azoknak, akik szeretik a sportokat. A másik pedig az, hogy Hévíz imázsát egy picit frissítsük. Tehát a célunk az, hogy a 40-50 éveseket elérjük azzal, hogy Hévíz nem csak a 90 év felettieknek szól, hanem valóban Hévíz és a környéke annyi aktív programot tud nyújtani, ami kifejezetten izgalmas lehet egy 40 év feletti emberkének, aki alapvetően egész nap a gép előtt görnyed, fáj a háta, és rájön arra, hogy valóban jó a Hévízi tó neki is. Nagyon jók ezek a kezelések, és annyira csodálatos Hévíz környéke – akár a Keszthelyi részt, akár a zalai dombokat nézem -, tele van jó programokkal.”

A versenyzők a kenukkal, sup-okkal, kajakokkal a fenékpusztai váltóponthoz igyekeztek. Itt az eszközökből kiszállva, némi frissítő után futva indultak vissza Hévízre. A versenyt a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, a Vadlán Ultra Terep Futás és a Vidra Vizitúra csapatával együttműködve valósította meg. A versenyzők között voltak ultrafutók, kajakozók és amatőr sportolók is. A versenyt senki nem adta fel, valamint baleset- és vízbeborulás-mentesen minden induló teljesítette a kitűzött távot. 146 versenyző kapott Hévízbivaly befutó érmet – adta hírül a  Keszthelyi Televízió.