Ilyen a tihanyi Garda Fesztivál

Ezen a hétvégén rendezik a félsziget XVI. Gardáliáját. Szombat délelőtt nosztalgia sétahajó indult a tihanyi kúthoz, vagyis a garda vermőhelyéhez, majd a zsákmánnyal menet vonult az Apátságba. A zsúfolásig megtelt templomban Korzenszky Richárd áldotta meg a halat és az újbort. A Gardália vasárnap a halászlé- és halételfőző versennyel, valamint gyermekprogramokkal folytatódik.

 

 

A tihanyi perjel Izajást idézve összefogást hirdetett.

“A cél elérése érdekében különböző emberek szállnak hajóra, akik másként látják a világot, de közös bennük, hogy teljes, igazi, emberi életet szeretnének élni. Nem ugyanúgy gondolkodnak, de nem dobhatják vízbe a másként gondolkodókat, hanem ha célba akarnak jutni, akkor figyelniük kell egymásra és a kormányosra. Hogy a jövőbeni céljainkat elérjük, ahhoz most kell minden tőlünk telhetőt megtenni. Felelősek vagyunk az életünkért.”

(fotók: hirbalaton.hu)

A borrendek menete az Apátságtól a Visszhang dobra vonult, ahol tüzet gyújtottak, és a hagyományoknak megfelelően szőlővenyigére felszúrt gardát sütöttek.

A verőfényes napsütésben hömpölygő fesztiválozók között kérdeztük a díszvendég város, Szerencs polgármesterét. Koncz Ferenc a hirbalaton.hu kérdésére elmondta: a fehér húsú gardához mindenképp fehér, száraz tokaj-hegyaljai furmintot ajánl. “A kedvező időjárásnak köszönhetően jó az idei évjáratunk, a szőlőt nagyon magas cukorfokkal tudtuk szüretelni. Kóstolgatjuk a balatoni borokat is, amik nagyon finomak, de én – kicsit hazabeszélve – egy ropogós, porzósan száraz furmintot tudok elképzelni a garda mellé.”

A Gardália vasárnap a halászlé- és halételfőző versennyel, valamint gyermekprogramokkal folytatódik. Délután Szerencs város kulturális műsorral mutatkozik be, őket Nagy Feró és Rakonczai Imre követi a színpadon.